BiH

Serwer: BiH je veći problem za Srbiju od Kosova

10/05/2016

Srbija je okružena mnogim problemima i nestabilnostima, no najveći izazov za nju u budućnosti bit će BiH, a ne Kosovo, smatra profesor Univerziteta ” Johns Hopkins“ Daniel Serwer, prenosi B92.

“Imamo ozbiljne probleme u Makedoniji, kronične probleme u BiH i probleme koji se nalaze na Kosovu. Najveći izazov za Srbiju bit će BiH”, kazao je Serwer.

Dodao je da trenutno nije jasno kako BiH kao država može efikasno da funkcionira u postojećim ustavnim okvirima te da su odnosi Beograda i Sarajeva i Beograda i Banja Luke važan dio formule stabilnosti u BiH.

“Imate podijeljenu zemlju, a te podjele se podržavaju postojećim ustavom i teško je napraviti put ka reformama”, istaknuo je Serwer.

Naglašava kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavlja Srbiju u težak položaj time što je nastavio da ističe pravo na održavanje referenduma.

“Nemoguće je za Srbiju da pozdravi takve stvari, ali je nemoguće i da ne podrži Srbe u BiH. To je veliki problem”, rekao je Serwer.

Na pitanje hoće li se od Srbije tražiti da se drugačije odredi prema Dodiku, Serwer kaže da je glavni cilj Washingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država.

“Stav Beograda prema svemu u BiH je veoma bitan. Ne očekujem da će bilo tko u Beogradu biti nezainteresiran za dobrobit Srba u BiH, ali istovremeno je jasno da bi Beograd volio da u BiH i drugim zemljama u okruženju vidi funkcionalne europske države. To znači da je to u izvjesnoj mjeri u suprotnosti s Dodikovim ciljevima”, naglasio je Serwer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.