Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki ekspert za Fokus.ba

Serwer: Gigantska je razlika između Bidena i Trumpa, posebno u odnosu prema BiH

DANIJEL SERVER

Biden će vratiti tradicionalnu američku politiku na Balkanu. Bosni i Hercegovini, on bi mogao razmotriti reformu Daytonskog ustava za zemlju, kaže američki ekspert Daniel Serwer

Amerikanci će sutra, osim 435 zastupnika u Zastupničkom domu, te 35 članova Senata Kongresa SAD-a, zatim 11 guvernera i više od 5.000 mjesta u državnim zakondavnim tijelima, birati i novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Piše: A. DUČIĆ

Istraživanja govore da demokrata Joe Biden ima oko sedam posto prednosti na nivou SAD u odnosu na protukandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa. No, za pobjedu će biti presudan broj elektora, posebno u nekoliko neopredijeljenih država..

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer u razgovoru za Fokus.ba kaže da će Amerikanci sutra imati priliku da naprave veliku razliku zapravo gigantsku razliku u vođenju države odnosno u kreiranju budućnosti u cjelini.

-NATO i saveznici. Trumpova politika “America First” dovela je do zanemiravanja tradicionalnih američkih saveznika u Evropi i na drugim područjima. Većina će pozdraviti pobjedu Bidena. Kada je riječ o odnosu prema Rusiji, Trump je bio veoma blag prema predsjedniku Vladimiru Putinu, posebnog zbog ruskog uplitanja u američke izbore . Mislim da će to okončati Biden koji će pokušati oživjeti sporazume o kontroli naorućanja s Moskvom ali istovremeno odbiti ruski utjecaj u SAD-u, Evropi i na Bliskom istoku, kazao je Serwer.

Govoreći o Bidenu, Serwer kaže da je to iskusna, zrela i promišljena osoba kada je riječ o djelovanju na funkciji predsjednika. On kaže da će Biden, za razliku od Trumpa biti posvećen Balkanu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu svake od zemalja, a posebno Kosovu i BiH, te njihovom budućem pristupanju NATO- i EU, pod uslovom da to žele.

Kaže da će Biden svakako biti angažiraniji u Bosni i Hercegovini nego Trump “koji je u osnovi ignorirao tu zemlju”.

-Biden će vratiti tradicionalnu američku politiku na Balkanu. Također on će tražiti potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, uključujući međusobno priznavanje i razmjenu ambasadora, kao i članstvo u UN-u za Kosovo. U Bosni i Hercegovini, on bi mogao razmotriti reformu Daytonskog ustava za zemlju, što je umnogome otežalo njenu funkcionalnost, naglasio je Serwer. On dodaje da najbolji prognozeri među kojima su i oni u The Econimistu govore o tome da će Trump sa 90 postotnom sigurnošću izgubiti.