Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serwer: Referendumi će izazvati snažnu reakciju međunarodne zajednice

daniel-serwer111
Daniel Serwer

Najavljivani referendumi u Republici Srpskoj predstavljaju politički izazov za suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, te stoga oni predstavljaju jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i iziskivat će snažnu reakciju međunarodne zajednice, rekao je, između ostalog, u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju Fena i portal Bljesak ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu “John Hopkins” u Washingtonu Daniel Serwer.

U sklopu obilježavanja 20. godina Daytona više puta je naglašeno da se BiH ponovo nalazi na raskrsnici. Govoreći o tome šta BiH prije svega treba uraditi da konačno ubrza svoj put ka euroatlantskim integracijama, Serwer naglašava da je Bosni i Hercegovini potrebna funkcionalnija i efikasnija vlada, posebno na državnom nivou.

“Država je odgovorna za pregovaranje i implementaciju pravne stečevine. Vlast to treba uraditi. Mnogo drugih stvari se može riješiti na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou”, kazao je Serwer, koji je ove sedmice bio među učesnicima konferencije na Jahorini “Fokus na reforme: 2020 vizija za BiH”, koju su organizirali Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu i Američko-bosanska fondacija u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH.

Upitan da li na tom putu BiH treba da se fokusira na socio-ekonomska pitanja, kako je predviđeno Reformskom agendom, a da se bar za neko vrijeme pitanja ustavne reforme stave u drugi plan, ili proces reforme ustava u jednom trenutku ponovo treba doći na dnevni red, Serwer kaže kako je mišljenja da “nema puno izbora”.

“Pokušali smo tri puta sa Ustavom (aprilski paket, Butmir, Sejdić/Finci). Koja od većih međunarodnih institucija bi to ponovo željela probati? Reformska agenda ima snažnu podršku EU/MMF/Svjetske banke uz podršku SAD. Vidjet ćemo da li će to imati bolji uspjeh. U međuvremenu, političari mogu raditi na ustavnim reformama, što je također neophodno za članstvo u EU. Ne nedostaju stvari koje se trebaju popraviti”, rekao je on.

Serwer je govorio i o tome kakve reakcije možemo očekivati od Sjedinjenih Država, ali i međunarodne zajednice u cjelini, ako trenutna politička kriza u BiH eskalira na način da se organiziraju referendumi o pravosuđu, odlukama Ustavnog suda BiH?

“Prva stvar koja se mora reći da ovi referendumi u jednom entitetu koji se tiču zemlje u cjelini neće imati zakonsku snagu. Ali, oni predstavljaju politički izazov za suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Stoga, oni predstavljaju jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i iziskivat će snažnu reakciju međunarodne zajednice. Bila bi ozbiljna greška ukoliko se ne odgovori na političke lidere koji vodi Bosnu putem potencijalne destabilizacije”, naveo je.

Odgovarajući na pitanje kakva je, po njemu, uloga Rusije na Balkanu, posebno u BiH, odnosno da li Rusija postaje faktor nestabilnosti u regionu, te da li na Balkanu, pa i u BiH dolazi do skubljavanja interesa Rusije sa Zapadom, Serwer je ocijenio da Rusija teži da se odvoji od međunarodnog konsenzusa na Balkanu i nastoji podržati dijelove suverenih zemalja, na način kako je uradila u Moldaviji, Ukrajini i Gruziji.

“To je destabilizirajuće isto kao i referndumi. Ali, Crna Gora ide u pravom smijeru: Prkosi ediktima Moskve protiv članstva u NATO-u i započinje, po mom mišljenju, povorku preostalih zemalja Balkana u Alijansu, uključujući ne samo Makedoniju i Kosovo, već i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Serwer