Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj 10. marta na saslušanju povodom izručenja u Haag

BiH

vojislav seselj

Komentarišući poziv Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, za saslušanje povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje, haški optuženik i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešlj rekao je da će se odazvati pozivu Suda, ali da se dobrovoljno neće vratiti u Hag, javlja Anadolu Agency.

„Odazvaću se pozivu Višeg suda u Beogradu, neću bežati, ali neću dobrovoljno ići u Hag“, rekao je Šešelj i dodao da će tražiti da mu se omogući da javno iznosi dokaze zašto je njegovo izručenje Hagu protivpravno.

Odgovarajući na pitanje šta će biti ukoliko dođe do postupka izručenja, Šešelj je rekao da će pružati pasivni otpor.

„Moraće da me nose na aerodrom, neću se tući sa policijom, a ako mene policija bude tukla, ja ću naći način da vam to dojavim.”

On je dodao da veruje da je trenutna vlast u Srbiji na teškim mukama po pitanju njegovog izručenja u Hag te da je premijer Aleksandar Vučić svestan šta bi to za njega značilo, ali da ne zna kako će premijer reagovati.

Haški sud zatražio je u maju prošle godine da se Šešelj ponovo uhapsi i izruči Hagu, a Viši sud u Beogradu treba da odluči o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje. Kako je saopštio Haški tribunal, presuda zbog koje se sada zahteva izručenje Vojislava Šešelja biće izrečena 31. marta.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u periodu od 1991. do 1993.

Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 24. februara 2003, gde je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. Odlukom Sudskog veća Haškog tribunala, u novembru 2014. godine, pušten je na privremenu slobodu do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, odnosno radi lečenja usled pogoršanog zdravstvenog stanja.