Šest članova SDP-a iskazalo namjeru da budu predsjednički kandidat

kongres-sdp111

Na jutros održanoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Socijaldemokratske partije BiH konstatovano je da je šest članova SDP-a, na Pravilnikom utvrđeni način, iskazalo namjeru da bude predsjednički kandidat.

– To su Nermin Nikšić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Emir Đikić, Miro Lazović i Igor Vreta – kazao je Feni predsjednik CIK-a SDP BiH Saša Magazinović.

On je podsjetio da su, nakon što je Glavni odbor SDP-a BiH donio Odluku o održavanju izbora za predsjednika partije, članovi imali sedam dana da iskažu namjeru za kandidaturom.

Magazinović navodi da od danas teče rok od 15 dana u okviru kojih svi oni koji su iskazali namjeru da steknu status predsjedničkog kandidata treba da sakupe 1.000 potpisa podrške članova.

– Nakon toga, CIK SDP-a će predložiti Glavnom odboru da potvrdi kao predsjedničke kandidate one koji su ispunili sve uslove. Ova sjednica Glavnog odbora će biti održana posljednjeg vikenda augusta i od tada zvanično počinje unutarstranačka predizborna kampanja – kazao je Magazinović.

Dodao je da će izbori za predsjednika SDP-a biti održani 20. septembra i “na njima će prvi put u Bosni i Hercegovini u izboru jednog stranačkog lidera učestvovati svi članovi partije“.