Šest kamiona medicinske opreme za tri tuzlanske ustanove (FOTO)

BiH

POMOC_TUZLA_1

Konvoj od šest šlepera sa medicinskom opremom stigao je danas u Tuzlu, a opremu će koristiti tri ustanove u ovom gradu, Univerzitetski klinički centar (UKC), Dom zdravlja i Dom penzionera, javlja Anadolu Agency (AA).

Još tri kamiona narednih dana trebalo bi da stignu u Goražde, a svi ostali od ukupno 19 šlepera putuju u Ohrid u Makedoniji i Prizren na Kosovu.

Srećko Boras, predsjednik Eurobikeri BiH naveo je da su se ovakve akcije realizirale i prije, ali i u vanrednim slučajevima, tokom majskih poplava prije četiri godine. Boras je naveo da je riječ o veoma vrijednim donacijama, koje će poboljšati način rada u medicinskim i zdravstvenim ustanovama u Tuzli.

”Vrijednost donacije je izuzetna i ne može se mjeriti novcem jer to nije nova roba, ali oprema je funkcionalna i u ispravnom stanju. Stara je od tri do pet godina i to je oprema koju naši ljekari jedva čekaju. Što se tiče carine i PDV-a, u skladu sa zakonom platit će ih oni koji primaju opremu”, rekao je Boras.

Konvoj je u Tuzlu stigao posredstvom Moto kluba Tuzla, a Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla, ustanove koja je dobila tri kamiona opreme, izjavio je da se ne sjeća da li je ova ustanova do sada primila veću donaciju.

”Prošle godine napravili smo specifikaciju i to smo danas i dobili. Tu je nekoliko ultrazvučnih i anestezioloških aparata, što nam je veoma značajno, kao i nabavka stomatološke stolice. Sve je onako kako smo se dogovorili i ova će donacija poboljšati zdravstvenu uslugu svim korisnicima u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini i eventualno proširiti obim usluga”, izjavio je Hotić.

Herman Munzel, predsjednik Moto kluba ”Bikers Brumi Hilfe”, koji ovakve i slične akcije realizira unazad 15 godina rekao je da nije bilo jednostavno dovesti konvoj u BiH.

”Sretni smo zbog saradnje sa bikerima sa Balkana i šire. Nije bilo jednostavno dovesti kamione u Tuzlu i drago nam je što nam je prijateljski ´Moto klub Tuzla´ pomogao da organiziramo ovaj konvoj i da napravimo prihvat kamiona. Dolazimo pod motom Solidarnost i integracija u Evropi”, izjavio je Munzel.