CIK BiH

Šest kantona još nije dostavilo na ovjeru kandidatske liste

cik bih

Aktivnosti na izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH nisu još pokrenuli Unsko-sanski, Posavski, Bosanskopodrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton

Od 10 kantona u Federaciji BiH /FBiH/, šest još nije dostavilo Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH na ovjeru kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime krše rokove utvrđene uputstvom o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Aktivnosti na izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH nisu još pokrenuli Unsko-sanski, Posavski, Bosanskopodrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton.

Federalni mediji javljaju, pozivajući se na informacije iz CIK-a BiH, da su ovjerene liste za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

“Danas smo primili i liste iz Zapadnohercegovačkog kantona i planirali smo ih sutra ovjeriti nakon izvršenih provjera. Naravno, biće ovjerene one koje ispunjavaju uslove. Od drugih nismo dobili ništa”, potvrđeno je u CIK-u BiH.

Izmjene uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH donesene su na sjednici CIK-a BiH 18. decembra, objavljene u “Službenom glasniku BiH” 21. decembra, a na snagu su stupile dan nakon toga.

U skladu s tim, kantoni u FBiH imali su rok od sedam dana od stupanja na snagu izmjena uputstva, odnosno do 30. decembra prošle godine da izvrše izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i rezultate glasanja dostave na potvrđivanje CIK-u BiH.