Nova vlast

Šest stranaka dogovorile koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu

zenica_vecina

Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti A-SDA, Nezavisnog bloka i Saveza za bolju budućnost potpisali su danas u Zenici Zajedničke principe i okvir djelovanja u Zeničko-dobojskom kantonu za mandatni period 2018.-2022.

Iako je bilo najavljeno, sporazum nisu potpisali predstavnici Stranke za BiH. Stranke potpisnice ovog dokumenta mogu računati na ukupno 20 glasova u novom sazivu Skupštine ZDK, odnosno za dva više od 18 potrebnih za formiranje većine.

Kako je navedeno u dokumentu, koaliranje na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Najavljeno je, između ostalog, da će svi učesnici skupštinske većine potpisati detaljan dokument usaglašene platforme sa osnovnim principima djelovanja, akcionim planom djelovanja, setom zakona i podzakonskih akata, te mjerama i inicijativama.

Istaknuto je da će potpisnici striktno poštovati zakon i konkursne procedure pri zapošljavanju te vratiti dignitet institutu konkursa.

Pitanje mandatara i sastava buduće Vlade ZDK rješavat će se kasnije.

Novi sastanak predstavnika ovih stranaka najavljen je za ponedjeljak kada će se razgovarati o konstituirajućoj sjednici Skupštine ZDK koja bi trebalo da bude održana oko 20. novembra.