10. aprila

Set mjera u petak na vanrednoj sjednici Skupštine Grada Banja Luka

Gradska uprava Banja Luka – banski dvori

Bit će predložen i set odluka koji se odnosi na poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina, te podstakne lokalna poljoprivredna proizvodnja

Odbornici Skupštine grada Grad Banja Luka će na vanrednoj sjednici 10. aprila razmatrati paket mjera koje će, prije svega, poslovnoj zajednici i dijelom građanima, pomoći u prevazilaženju ekonomskih posljedica epidemiološke krize izazvane pojavom koronavirusa.

Sjednica će, uz pridržavanje striktnih mjera predostrožnosti, biti održana u Banskom dvoru, a pripremljeno je ukupno 13 odluka, a prema jednoj od njih predviđene su subvencije za komunalnu taksu ili za zauzimanje javnih površina.

-Programamom dodjele subvencija za komunalnu taksu ili za zauzimanje javnih površina poslovnim subjektima predviđeno je da svi poslovni subjekti i preduzetnici kojima je ograničen ili zabranjen rad ili su pogođeni mjerama krize mogu dobiti subvenciju u punom ili polovičnom iznosu, u zavisnosti od toga da li im je rad ograničen ili zabranjen. Tu se, prije svega, misli na ugostiteljsku djelatnost, dijelom na kioske i druge male privrednike – pojasnio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Bit će predložen i set odluka koji se odnosi na poljoprivredu s ciljem da se poveća broj zasijanih površina, te podstakne lokalna poljoprivredna proizvodnja.

-Tako se mijenja program raspodjele sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je planiran za ovu godinu u iznosu od milion KM i usmjerava se primarno prema poljoprivrednoj proizvodnji i sjetvi – naglasio je Radojičić.

Kroz garantni fond za subvencionisanje iznosa redovne kamate, pomoći će se privrednim društvima ili preduzetnicima.

-Ukoliko budu morali da podignu kredit kod poslovne banke, onda će Grad subvencionisati kamatu tog kredita u iznosu do 3,5 posto do tri godine za kredite do 50.000 KM. Iznos subvencionisanja kamate bio bi stoprocentni – naveo je Radojičić i dodao da je na raspolaganju za te namjene 500.000 KM, kojima bi subvencionisali kreditni plasman od oko dest miliona KM, po navedenim kriterijumima.

Također, dvije odluke koje će odbornici razmatrati na vanrednoj sjednici u petak, odnose se na restruktuirasanje finansija samog Grada.