bez incidenata

Šetnja aktivista “Pravde za Davida” 1.000 dana od izlaska na proteste

pravda za davida – protestna setnja foto birn

Aktivisti su u protestnoj šetnji ulicama Banjaluke nosili transparente na kojima je pisalo “1.000 dana crnila i tišine”, “1.000 dana diskriminacije”, “1.000 dana štićenja ubica”… Tražili su ostavku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača

Aktivisti iz neformalne grupe “Pravda za Davida” održali su protestnu šetnju ulicama Banjaluke povodom 1.000 dana postojanja grupe i prvog izlaska građana na Trg Krajine na proteste zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića. Prva protestna šetnja nakon duže vremena protekla je bez incidenata. Za ovu šetnju policija nije dala odobrenje, ali rješenje po žalbi na tu odluku podnosiocu zahtjeva Merlini Ivić nije stiglo u zakonskom roku pa je šetnja održana.

Aktivisti su prošli pored institucija koje smatraju najodgovornijima za, kako su naveli na transparentima, “zataškavanje ubistva Davida Dragičevića” i nepostojanja rezultata istrage tog ubistva – Policijske uprave Banjaluka, Policijske stanice Centar i Okružnog tužilaštva Banjaluka. Aktivisti su se kratko zadržali i na trgu Krajine na kojem su 2018. godine, od kraja marta do kraja decembra, održavana svakodnevna okupljanja građana, piše BIRN.

Ozren Perduv iz grupe “Pravda za Davida” kazao je da je grupa od osnivanja “nažalost došla do 1.000 dana”.

“Mi se ne borimo samo za porodicu Dragičević, mi se borimo za sve nas. Moje pitanje je koliko će još hiljada dana proći da se razriješi ubistvo Davida Dragičevića koje se evo već hiljadu dana zataškava”, rekao je Perduv tokom skupa.

U šetnji s aktivistima neformalne grupe “Pravda za Davida” u jednom dijelu bio je i novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Banjalučka policija nije prema riječima aktivista odobrila protestnu šetnju uz obrazloženje da postoji mogućnost kršenja javnog reda i mira, a u policiji su se pozvali i na situaciju sa pandemijom. Merlina Ivić kaže da je podnijela žalbu na takvu odluku Policijske uprave Banjaluka, ali joj rješenje po žalbi o kojoj, objasnila je, odlučuje ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, nije uručeno u predviđenom roku od 24 sata.

“Mene su danas pozvali iz policije da dođem po rješenje da bi me zatim nazvali i rekli mi da su ga poslali poštom. Ja sam ih pitala kako mogu da znam šta piše u rješenju i zar nije lakše da mi ga lično uruče kada sam već došla, ali uzalud”, kazala je Ivić.

Ona podsjeća da je do sada četiri puta tražila dozvolu za mirno okupljanje i da je svaki put odbijena uz različita objašnjenja iz policije.

Iz banjalučke Policijske uprave nisu odgovorili na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da pojasne razloge nedozvoljavanja mirne protestne šetnje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu nam odgovorili kakvo su rješenje donijeli po žalbi Merline Ivić.

Advokat Jovana Kisin pojašnjava za BIRN BiH da je postupak po prijavi i zahtjevu za mirno okupljanje hitne prirode.

“To znači da postoje striktno određeni rokovi za postupanje po prijavi kao i po žalbi ukoliko zahtjev bude odbijen. Prvostepeno rješenje MUP-a mora biti doneseno najdalje 24 sata prije zakazanog javnog skupa a rješenje po žalbi mora biti doneseno i dostavljeno 24 sata od prijema žalbe. Članom 14. Zakona o javnom okupljanju RS-a u stavu pet propisano je da ukoliko ministar u utvrđenom roku ne odluči po žalbi, mirno okupljanje može biti održano”, pojašnjava Kisin.

Aktivisti su u protestnoj šetnji ulicama Banjaluke nosili transparente na kojima je pisalo “1.000 dana crnila i tišine”, “1.000 dana diskriminacije”, “1.000 dana štićenja ubica”… Tražili su ostavku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. Mirnu šetnju bez prisustva uniformisane policije završili su ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. marta. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.