Grupa srednjoškolki poslala poruku

Šetnja ulicama Tuzle: Hoćemo da dišemo punim plućima

tuzla_setnja_s_maskama01111

Zagađenje zraka u TK, a posebno u Tuzli, Lukavcu i Živinicama predstavlja veliki problem

Mirnom šetnjom ulicama Tuzle, s maskama na licu, grupa srednjoškolki koje sebe nazivaju ekološkim liderkama, uputile su javnosti poruku da je „pet do 12“ da se nešto poduzme kako bi se u Tuzli i cijelom kantonu smanjila zagađenost zraka.

Enormne vrijednosti zagađenosti zraka, uz zadržavanje visokih koncentracija toksičnih materija, predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje stanovništva i zahtijevaju hitnu i efikasnu akciju, ističu.

– Zagađenje zraka u TK, a posebno u Tuzli, Lukavcu i Živinicama predstavlja veliki problem. Želimo da se taj problem riješi i da dišemo punim plućima. Zbog toga smo pokrenuli kampanju protiv zagađenosti zraka, jer smatramo da je krajnje vrijeme da se nešto uradi za naše zdravlje – kazala je Feni Ajla Hadžić, učenica Medicinske škole iz Tuzle.

S velikim transparentom, na kojem je pisalo “Hoćemo da dišemo punim plućima”, srednjoškolke su sa Sonog trga krenule u šetnju s maskama gradom.

Organizator kampanje je Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, koji je mlade eko liderke educirao nekoliko mjeseci, a posljednji put u centru Ajdinovići kod Olova. Mlade liderke svake srijede će izaći na Soni trg, a zatim će mirnom šetnjom ulicama Tuzle pokušati da potaknu građane da im se pridruže i da i sami dignu glas protiv zagađenosti životne sredine.

– Borimo se za čist zrak, ali naša je želja da osvijestimo građane, a posebno djecu, o tome ko su sve zagađivači i šta treba uraditi da se otkloni ova opasnost po zdravlje. Naš krajnji cilj je da svi dišemo punim plućima – kazala je Ajla Suljić, također učenica Medicinske škole iz Tuzle.

Kampanju za čisti zrak provode mlade ekološke liderke iz dvadesetak srednjih škola Tuzlanskog kantona, uz pomoć Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.