Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šezdeset dvije izbjegle i raseljene porodice uselile u nove stanove u Zenici

regionalni stambeni program – zenica

Članovi 62 izbjegle i raseljene porodice uselile su danas u najveću zgradu u Federaciji Bosne i Hercegovine izgrađenu u okviru programa Regionalnog stambenog programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Novoizgrađena zgrada nalazi se u zeničkom naselju Radakovo, gdje je danas upriličena i svečanost povodom useljenja 62 porodice.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, rekla je kako je ovaj projekat od izuzetnog značaja zbog saradnje svih nivoa vlasti u BiH i regiona.

“Šezdeset dvije porodice danas useljavaju u ovu zgradu i zadovoljstvo je vidjeti njihova lica sretna i sama činjenica da su nakon 20 godina u Zenici našli krov nad glavo pokazuje značaj ovog projekta i to je na neki način kruna uspjeha i zadovoljstvo što smo sve učinli kroz ovaj program”, rekla je ministrica Borovac.

Ona je istakla značaj programa zbog integrativnog karaktera za BiH, jer u njegovom okviru sarađuju državno ministarstvo, dva entitetska ministarstva, distrikt Brčko i 83 općine u BiH.

“Integrativni karakter se odnosi i na regiju, jer četiri zemlje učestvuju u programu i ne bismo mogli uraditi ovoliko posla bez pomoći kolega iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore nisu provjerili sve kriterije čime smo unaprijedili saradnju, vraćajući povjerenje i gradeći mir u regionu. To je značajno za sve četiri zemlje na putu ka EU i ovo je jedan od rijetkih programa gdje vlast unutar zemlje, ali i u regionu sarađuju izuzetno”, rekla je Borovac.

Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH, rekao je kako se nada da će do 2020. godine ovaj program biti završen.

“U odnosu na četiri zemlje regije koje su dio programa, jedna petina sredstava je locirana u BiH i otprilike jedna petina porodica ili lica koja će biti riješena na ovaj način. Izgradili smo 378 kuća, šest stambenih zgrada za raseljene i nezbrinute, 164 kuće izvođači su uvedeni u radove i planirano je još 255 kuća u okviru novog odobrenog potprojekta BH 6 i s tim općinam su potpisani sporazumi. Dinamika se odvija kako je planirano i nadamo se da ćemo do 2020. godine završiti ovaj program”, rekao je Ramić.

Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH, rekao je kako je u ovaj projekat EU uložila 63 miliona eura.

“Meni je zadovoljstvo da sam ovdje u Zenici, s kolegama i svima koji su radili na stambenom zbrinjavanju ove 62 porodice, a koje su preko 20 godina čekale na svoj dom. Ovaj program je nešto što direktno dira ljudske živote i lično sam imao priliku da posjetim određeni broj ovakvih smještaja i oni su zaista u skladu s najvišim evropskim standardima, bilo da je riječ o stanovima ili drugim stambenim jedinicama”, rekao je Wigemark.

Omer Dizdarević iz Rogatice u Zenici boravi od 1995. godine. U novi stan uselio je sa suprugom i troje djece.

“Ovdje sam od 1995. godine. Živio sam u svakakvim uslovima, a preko općine sam saznao za ovaj program. Ovdje živim s porodicom, ženom i troje djece, uslovi su ekstra i prezadovoljan sam”, rekao je Dizdarević.

Suad Šehić prognan je iz Srebrenice. Uselio je u novu zgradu s članovima porodice i izrazio svoje zadovoljstvo uslovima.

“Živio sam u kampu Banlozi do prije sedam dana. Ovdje sam preselio i kao da sam se ponovo rodio. Tu živim s članovima porodice. Sigurno da bi trebalo biti bolje nego je bilo. Ne mogu opisati kako su uvjeti dobro i zahvaljujem se svima”, rekao je Šehić.

Fikret Vuković iz Jajca rekao je kako je izuzetno zadovoljan smještajem.

“Radosno se osjećam, krov nad glavom je predispozicija da nastavim živjeti normalnim životom. Dosta sam smještaja promijenio, današnji smještaj mi dobro dođe. Trenutno sam sam, smještajem sam prezadovoljan, još se trebam oženiti da ne budem sam, ali fino mi je”, rekao je Vuković.

U sklopu Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.192 stambene jedinice, od čega 932 stana u 51 novoizgrađenoj stambenoj zgradi po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i 2.260 porodičnih kuća za izbjeglice i raseljena lica.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.