Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shell će ponovo biti pozvan da traži naftu u Federaciji BiH

shell nafta

Vlada Federacije BiH razmatrala je danas informacije o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH.

Donesena je odluka da će u narednom budžetu biti izdvojeno 1.600.000 KM u svrhu realizacije tog projekta.

[pull_quote_right]Vlada je razmatrala i informaciju o izboru strateškog partnera za izgradnju Termoelektrane Banovići[/pull_quote_right]

Federalni premijer Fadil Novalić nakon sjednice novinarima je kazao da će novac biti utrošen za finansiranje konsultatnske kuće za odabir, formiranje i kreiranje svih ugovora koji će pratiti taj proces.

Također, donesena je odluka da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrija do novembra ponovo započne pregovore sa kompanijom Shell.

Projekt je pokrenut 2011. godine, ali zbog određenih pravnih prepreka proces je prekinut.

Vlada je razmatrala i informaciju o izboru strateškog partnera za izgradnju Termoelektrane Banovići. Najpovoljniji je kineski ponuđač koji nudi Siemensovu opremu, a koji je osigurao finansiranje i izgradnju.

– To je praktično “ključ u ruke”. Vrijednost koja je prošla na tenderu je 421.000.000 eura plus 30.000.000 za pomoćne troškove – pojasnio je Novalić.

Informacija je usvojena i bit će poslana Parlamentu FBiH na usvajanje. Realizacija bi trebala biti završena 2020. godine.

vlad fbih

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić govorio je o situaciji u Agrokomercu d.d. Velika Kladuša i o ročištu koje je zakazano za 28. august, te podsjetio da je Vlada donijela određene zaključne u vezi s tim.

Na osnovu tih zaključaka Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je sastanak Uprave Agrokomerca sa svim povjeriocima koji su tražioci izvšenja na tom ročištu.

– Postignut je dogovor da tražioci izvršenja pristaju da se odgodi ročište s tim da se u narednih 90 dana ponudi sporazum o izmirenju njihovih obaveza, tj. obaveza Agrokomerca prema povjeriocima – zaključio je Dedić.

Produžen moratorij

Federalni premijer prokomentarisao je i razmatranje zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Naglasio je da su ta dva zakona usko vezana za Zakon o radu, te da ih je potrebno donijeti prije donošenja kolektivnh ugovora.

– Formirali smo stručnu komisiju, koja u septembru treba da završi taj posao da bih izglasali u parlamentu – rekao je Novalić.

Dodao je da je produžen i moratorij na zapošljavanje državnih službenika i namještenika do 31. decembra.

Podrška malim i srednjim preduzećima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila izvještaj o implementaciji Projekta SME AF – „Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima“ za prvo polugodište 2015. godine.

Novalic Milicevic

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da, prilikom izrade rebalansa Budžeta FBiH za 2015. godinu, na prihodovnoj strani planira sredstva od 20.000.000 KM, te da ona budu planirana na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta kao transfer za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva od 20.000.000 KM, bit će osigurana s računa Revolving fonda Projekta SME – „Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima“.