Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarski šef diplomatije

Sijarto: Uložit ćemo veto na prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku

Beograd: Sastali se ministri vanjskih poslova Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Szijjarto
16, March, 2021, Belgrade - Serbian Foreign Minister Nikola Selakovic and Hungarian Foreign and Foreign Trade Minister Péter Szijjártó signed the Collocation protocol. Péter Szijjártó. Photo: Milos Tesic/ATAImages 16, mart, 2021, Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Madjarske Peter Sijarto potpisali su Protokol o kolokaciji. Photo: Milos Tesic/ATAImages

Sijarto je istakao da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sanckija članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Sijarto je istakao da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto.

– Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je BiH tu u našoj blizini. Očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni bezbjednosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banjaluke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju – napisao je Sijarto na Facebooku.