BiH

mađarski šef diplomatije

Sijarto: Uložit ćemo veto na prijedlog uvođenja sankcija Miloradu Dodiku

19/12/2021
Foto: Pixsell

Sijarto je istakao da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska uložiti veto na eventualni prijedlog uvođenja sanckija članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Sijarto je istakao da EU samo jednoglasnom odlukom država članica može da uvede sankcije protiv bilo koga, ali da svima mora da bude jasno da Mađarska neće dati podršku nikakvim sankcijama protiv Dodika i da će u slučaju takvog prijedloga uložiti veto.

– Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je BiH tu u našoj blizini. Očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni bezbjednosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banjaluke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju – napisao je Sijarto na Facebooku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.