Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Silajdžić imenovan za Erdoganovog savjetnika

28/07/2015

Haris Silajdžić postavljen je za člana ureda predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
Silajdžića je turski predsjednik i službeno imenovao za svog savjetnika, kazao je jučer Nedžad Latić, publicist iz Sarajeva i odličan poznavatelj političkih prilika u Turskoj, piše Dnevni list.

On je nekoliko puta u Ankari i Istanbulu bio lični  gost Erdogana.

Bio i Gulov savjetnik

– Treba znati da je Silajdžić bio savjetnik i bivšeg predsjednika Turske Abdulaha Gula, ali je ta usluga bila prijateljske naravi, odnosno nije bio službeno na tom položaju, dodaje Latić.

Bivši profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Haris Silajdžić u politiku je ušao 90-tih godina prošlog stoljeća i bio je najbliži suradnik Alije Izetbegovića, predsjednika SDA. Silajdžić je u ratu bio šef bh. delegacije, nakon rata predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Poslije razlaza sa SDA, osnovao je Stranku za BiH i bio je njen predsjednik.

Nakon što je izgubio na izborima 2010. godine za člana Predsjedništva BiH, napustio je položaj predsjednika Stranke za BiH i potpuno se povukao iz političkog života u BiH. Od tada su se svako malo pojavljivale priče, uglavnom pred izbore, da se Silajdžić vraća u BiH, preuzima predsjedničku funkciju u Stranci za BiH i moćne položaje u državnoj vlasti, ali su se sve pokazale kao obične špekulacije.

Silajdžićeva supruga Maja koja je iz Mostara, gotovo dvije decenije  živi u Istanbulu, a njihov sin Mirza radi u centrali televizijske kuće Al Jazzera u Dohi.

Veze i utjecaj

Silajdžićevo prebivalište već godinama je u Istanbulu, u Sarajevo i BiH rijetko dolazi, a i kada dođe ne pojavljuje se u javnosti i politički ne istupa. U martu  ove godine u Sarajevu je promovirao svoju zbirku poezije „Sarječja“ koju je književna kritika ocijenila visokim ocjenama.

– Poezijom se bavim cijelog života, a politikom jedan dio života, prema tome poezija je starija i tu se mnogo prirodnije osjećam, kazao je tada na promociji svoje knjige.

Silajdžić ima jake veze s mnogim svjetskim političarima i državnicima, a posebno s bogatim arapskim liderima i izuzetno je utjecajan u Kataru i Kuvajtu.

– Predsjednik Turske angažirao je Silajdžića za svog savjetnika i on će najviše raditi na učvršćivanju veza Turske s Katarom i Kuvajtom i na jačanju prijateljskih veza između Turske i SAD-a. Također, Silajdžić će raditi i na jačem angažmanu Turske na Zapadnom Balkanu što u izvjesnom smislu podrazumijeva i njegov povratak na političku scenu u BiH, ali u sasvim drugoj ulozi, kaže Latić i dodaje:

– U svemu ovome meni je posebno zanimljivo kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za svog savjetnika postavio turskog biznismena Muzafera Čileka, a predsjednik Turske za svog savjetnika postavio je Harisa Silajdžića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

Komentari

3 Comments

 1. hasna

  28/07/2015 at 10:28

  SDA usisava SBiH , sada ! Trebaju se !

 2. ckomi

  28/07/2015 at 13:55

  Postavio Južnog Slovena za savetnika, do sad su ih samo porobljavali, eto napretka… B-)

 3. Čani Bahrija Icic

  31/07/2015 at 08:14

  E moj Erdogune bolje dsa si se objesio nego tog izdajnika postavio za savjetnika.Daleko ces dogurati sa njegovim "savjetima"

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.