Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šiljegović razgovarao sa studentima Fakulteta za kriminalistiku UNSA

siljegovic_studenti_kriminalistike

Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) bila je tema o kojoj je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarao sa studentima Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Tokom sastanka Šiljegović je studente upoznao o odredbama Zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, te najvažnijim elementima Izvještaja o radu ovog nezavisnog tijela PSBiH u prethodnoj godini. Posebno je naglasio važnost terenskih posjeta koje je Ured parlamentarnog vojnog povjerenika imao u svom dosadašnjem radu u sklopu nadzora na poštivanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u OSBiH.

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije posebno interesovanje iskazali su za uslove života profesionalnih vojnih lica u jedinicama OSBiH, te za probleme s kojima se pripadnici ovih jedinica susreću u svom svakodnevnom radu.

Tokom sastanka razgovarano je i o procesu demokratske kontrole odbrambeno-sigurnosnog sektora u BiH, kao i saradnji koju na tom polju parlamentarni vojni povjerenik u svom radu ima sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, saopćeno je iz PSBiH.