Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikalci BiH privremeno odgodili štrajk i proteste ispred Vlade FBiH

BiH

sindikat (1)

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS) donio je danas odluku da privremeno odgodi štrajk upozorenja i protest ispred zgrade federalne Vlade koje su ranije najavljivali zbog nezadovoljstva u vezi sa preloženim Nacrtom izmjena Zakona o radu FBiH, potvrdio je predsjednik SSS-a Ismet Bajramović nakon vanredne sjednice Glavnog odbora SSS BiH.

“Juče u poslijepodnevnim satima smo dobili zaključak Vlade Federacije BiH koja nas je informisala u propratnom pismu da su nam poslali ovaj zaključak i da ga smatramo kao odgovor na naše zahjsindikatteve, a koji se odnosi na sva tri zahtjeva. Glavni odbor je danas, poslije određenih diskusija i sugestija, zaključio jednoglasno da Glavni odbor zaključkom Vlade FBiH smatra da je realizovan zahtjev SSS BiH i deblokiran proces vezan za kolektivni ugovor”, kazao je Bajramović.

Glavni odbor SSS je izrazio spremnost na socijalni dijalog koji se nalazi i u zaključku Vlade FBiH, da se otvori taj proces i konačno dođe do potpisivanja ispregovaranog opšteg kolektivnog ugovora za teritorij Federacije BiH, kao i proces pregovora i potpisivanja granskih kolektivnih ugovora.

Glavni odbor SSS je također, zaključio da se naredne sedmice hitno održi sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH na kojoj će biti jedna tačka dnevnog reda, a to je potpisivanje kolektivnih ugovora, opšteg i granskih.

“Glavni odbor je donio odluku o privremenom odgađanju generalnog štrajka upozorenja i protesta ispred zgrade Vlade Federacije. Zaključio je da će pratiti i realizaciju ovih zaključaka i na bazi realizacije ovih zaključaka donositi dalje odluke”, poručio je Bajramović.

Podsjetio je da je 18. mart zakonski rok i zaključio da će se Sindikat u skladu s tim ponašati i donositi svoje stavove.

“Ukoliko ne bi došlo do potpisivanja granskih i opšteg kolektivnog ugovora onda nastaje, neću reći haos, ali pravni vakuum za koji neće sigurno biti Sindikat odgovoran nego će biti federalna Vlada”, dodao je Bajramović koji je pozvao poslodavce i Vladu da ispregovarani opšti ugovor potpišu u što kraćem roku.

SSS je ove sedmice uputio dopis Vladi FBiH u kojem su dali rok do petka da udovolji njihovim zahtjevima o povlačenju izmjena Zakona o radu FBiH i da se pristupi potpisivanju kolektivnog ugovora, a u suprotnom su najavili da će organizovati proteste i štrajk upozorenja.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović izrazio je zadovoljstvo što su pozvani da razgovaraju o izmjenama i dopunama Zakona o radu iz razloga što imaju bezbroj primjedbi na važeći Zakon o radu koji je donesen u julu prošle godine.

“Nije problem da se u taj tekst uključi ono što jeste i zahtjev Vlade Federacije, a to je da oni budu potpisnici kolektivnih ugovora za preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, nije problem da se, ukoliko je to zahtjev Vlade, ona druga osnovica od 285 KM, koja je i ranije postojala u bivšem kolektivnom ugovoru, potpuno ukine ili se proširi na način da su obavezni uplaćivati poreze i doprinose na puni iznos plata”, istakao je Šatorović.

Vlada FBiH je juče u odgovoru na zahtjeve Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozvala sve partnere na nastavak socijalnog dijaloga u cilju postizanja konačnog rješenja o pitanju zaključivanja kolektivnih ugovora i obavijestila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji će Parlamentu uputiti po redovnoj proceduri.