Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikalci traže smjenu Vlade FBiH i najavljuju proteste za četvrtak

dom sindikata bih

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je proteste članstva na dan u kojem na dnevnom redu Fedralnog parlamenta bude Prijedlog zakona o radu, koji je Federalna vlada odobrila i proslijedila u parlamentarnu proceduru.

Sindikat traži smjenu Vlade jer smatra da taj zakon ruši prava radnika.

Od parlamentarnih stranaka će zatražiti da se potpisima izjasne jesu li za prihvatanje takvog zakona.

Te zaključke saopćio je predsjednik Ismet Bajramović na pres-konferenciji danas u Sarajevu tokom vanredne sjednice Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naročito je istaknuo da je sindikat izbačen iz socijalnog dijaloga o ovom zakonu, vođenog u proteklom periodu u Ekonomsko-socijalnom vijeću, kao i da je i nakon toga bezuspješno predlagao nastavak pregovora.

– Dakle, nisu završeni pregovori o zakonu, ali sindikat nije mogao učestvovati prošle sedmice u njima – rekao je Bajramović.

On to naziva grubim kršenjem socijalnog dijaloga u odnosu na sindikat i naročito optužuje federalnog premijera Fadila Novalića tražeći da mu odgovori zašto je Vlada razmatrala i odobrila zakon prošlog četvrtka a ne u ovoj sedmici.

Zakon o radu koji je u formi prijedloga odobrila Vlada, Bajramović i drugi učesnici pres-konferencije, predsjednici više samostalnih granskih sindikata, smatraju pogubnim po radnike i predviđaju da će proizvesti velike posljedice bude li u primjeni.

Selvedin Šatorović, predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja, nazvao ga je “fašističkim zakonom”, dok je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara, izjavio da to nije zakon o radu Bosanaca i Hercegovaca već Međunarodnog monetarnog fonda.

Povodom predstojećeg zasjedanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Savez samostalnih sindikata je odlučio izaći na proteste isti dan kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom prijedloga zakona o radu FBiH. Na dnevnom redu Parlamenta FBiH bi se taj dan trebao naći upravo i sporni Prijedlog zakona o radu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Nakon što smo došli do saznanja da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zasjedati u četvrtak, 30. jula 2015. godine i da će se na dnevnom redu naći Prijedlog zakona o radu, Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH je na 5. Vanrednoj sjednici potvrdilo Odluku o organizovanju protesta pred zgradom Parlamenta FBiH.

Protest će se održati u četvrtak, 30. jula 2015. godine sa početkom u 10:00 sati.

Pozivamo sve članove sindikata da odmah, a najkasnije sutra (utorak) kontaktiraju svoje sindikalne povjerenike kako bi se dogovorili o načinu dolaska na protest u Sarajevo.

Poštovane kolegice i kolege, članovi sindikata, došao je trenutak da izađemo na ulicu, blokiramo Parlament FBiH i spriječimo zastupnike da izglasaju Zakon o radu koji nije po mjeri radnika i koji za cilj ima da nas pretvori u robove”.