Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traže deblokadu računa

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH pokrenuo ponovni štrajk upozorenja

vlada fbih (2)

Deblokada računa Agencije je preduslov za ispunjenje zahtjeva Sindikata koji se odnose na isplatu neisplaćenih plata i naknada s pripadajućim porezima i doprinosima od januara ove godine (do sada šest plata), a samim tim obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su radnici ostali u ovim uslovima pandemije

Sindikat Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH pokrenuo je ponovni štrajk upozorenja kojim se traži aktivno uključenje Vlade Federacije BiH u hitno rješavanje deblokade računa Agencije specijalizirane organizacije Federacije BiH osnovane Zakonom o Agenciji za privatizaciju.

Deblokada računa Agencije je preduslov za ispunjenje zahtjeva Sindikata koji se odnose na isplatu neisplaćenih plata i naknada s pripadajućim porezima i doprinosima od januara ove godine (do sada šest plata), a samim tim obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su radnici ostali u ovim uslovima pandemije.

Sindikat također traži obezbjeđenje sredstava rada (kancelarijski prostor, kancelarijski materijal, telekomunikacije, koje je neplaćanjem pomenutih usluga ugroženo) za normalno obavljanje poslova po ugovoru radu i zakonom date nadležnosti.

Iz tog sindikata navode da Agencija već treću godinu radi u nemogućim uslovima, jer su računi blokirani izvršenjem presude Vrhovnog suda FBiH, te zbog visokog dosuđenog iznosa Agencija taj problem ne može riješiti samostalno.

Radnicima Agencije, kako dodaju iz sindikata, šest mjeseci nije isplaćena plata i naknade na platu, a redovnu isplatu plate nemaju već treću godinu. Radnici redovno dolaze na posao i obavljaju svoje ugovorne obaveze, naravno u okviru datih mogućnosti. Radnicima su blokirani svi računi zbog višemjesečne nemogućnosti vraćanja kredita, isključuje im se struja, apsolutno je ugrožena egzistencija svih porodica.

– Stoga tražimo od Vlade FBiH da hitno stvore preduslove za izmirenje obaveze Agencije prema radnicima iz 2021. i 2022. godine, i konačno riješe našu tešku situaciju, jer produžetak agonije predstavlja samo uvećavanje obaveza i uništavanje našeg zdravlja – navode iz Sindikalne organizacije Agencije za privatizaciju u FBiH.