Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat BH Telecoma: Ministarstvo pravde opstruira upis sindikata u registar

bh telecom (2)

Sindikat BH Telecoma saopćio je da su ovlašteni predstavnici Vlade FBiH na današnjem sastanku, umjesto početka pregovora o usklađivanju Kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH sa Zakonom o radu, postavili pitanje upisa Sindikata BH Telecoma u registar udruženja.

Ističu da su tada pregovarački timovi Vlade i Sindikata Telekomunikacija (BH Telecom i Hrvatske telekomunikacije Mostar) zaključili da Federalno ministarstvo pravde vrši opstrukciju upisa u registar tog sindikata u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH i da je neophodno da Vlada FBiH po pravu nadzora, a na zahtjev legalno izabranog rukovodstva ovog sindikata, provjeri zašto već duži vremenski period to ministarstvo izdaje navedenom sindikatu rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom.

Dodaju da ministarstvo ne odgovara na zahtjeve sindikata da upis bude izvršen u skladu sa zakonom, niti se udostoje da odgovore čak ni na zahtjeve Suda, te je na taj način omogućilo da sud poništi tako izdata rješenja.

Naglašavaju da u isto vrijeme Ministarstvo pravde u registru kao osobu ovlaštenu za zastupanje zadržava bivšeg predsjednika sindikata kojeg je članstvo smjenilo prije 2,5 godine, kojem je mandat i bez smjene istekao prije skoro dvije godine, koji nije radnik BH Telecoma niti član sindikata i protiv kojeg se vodi krivična istraga.

Predstavnici Sindikata BH Telecoma najavili su i podnošenje krivičnih prijava protiv osoba koje u Ministarstvu pravde izdaju takva rješenja i onemogućavaju rad legalno formiranom sindikatu i legalno izabranom rukovodstvu od više od 3.000 članova tog sindikata, saopćeno je.