Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zadnje upozorenje

Sindikat doktora medicine i stomatologije ide u štrajk upozorenja: Tužićemo Vladu FBiH!

strajk ljekari
Foto: Fena/ Ilustracija

“Mi smo odlučili da nema više smisla čekati – idemo u borbu za naša prava, a to je kolektivni ugovor”, kaže Berberović

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine (SSSDMiSFBiH), nakon današnjeg sastanka u sjedištu kantonalne organizacije tog saveza u Zeničko-dobojskom kantonu, donio je odluku o pokretanju tužbe protiv Vlade FBiH te organiziranju štrajka upozorenja – izjavila je predsjednica SSSDMiSFBiH Marina Berberović.

-Mi smo danas održali sastanak Upravnog odbora SSSDMiSFBiH, gdje smo donijeli odluku da već sutra idemo s tužbom prema Vladi FBiH za diskriminaciju, jer ne želi pregovarati s našim sindikatom, a mi smo pregovore tražili u šestom mjesecu prošle godine – navela je Berberović.

Ona je kazala da su neslužbeno dobili informaciju kako u Vladi FBiH smatraju kako nema zakonske osnove za ove pregovore.

-Mi smo odlučili da nema više smisla čekati – idemo u borbu za naša prava, a to je kolektivni ugovor. Pokrenut ćemo tužbu, a 7. maja ćemo održati štrajk upozorenja, kao zadnje upozorenje Vladi FBiH pred generalni štrajk – najavila je Berberović.

Kako je kazala, od Vlade FBiH traže kolektivni ugovor kojim će se izjednačiti prava doktora. Trenutno se plaće, kako je rekla, razlikuju skoro 50 posto, tako da su najmanje plaće specijaliste u FBiH oko 2.100, dok su najveće oko 3.000 KM.

Potpredsjednik SSSDMiSFBiH Admir Suljić smatra kako bi ujednačavanjem plaća doktorima doprinijeli njihovom ostanku u državi te ujednačavanju kvalitete zdravstvene zaštite stanovništva na cijelom području FBiH.

-Mora se pokrenuti ta reforma zdravstva. Ključni stav i pretpostavka da bi se pokrenula reforma zdravstva je da se ujednače prava, kako doktora tako i pacijenata – dodao je Suljić.

Zahtjev ovog sindikata, kazao je, bit će utvrđivanje kolektivnim ugovorom jedinstvenog koeficijenta za doktore medicine i stomatologije na nivou FBiH.