Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat doktora traži smjenu ministra zdravlja u RS-u

dragan-bogdanic

Strukovni sindikata doktora medicine Republike Srpske (RS) zatražio je od entitetske premijerke Željke Cvijanović da pokrene postupak smjene Dragana Bogdanića sa funkcije ministra zdravlja i socijalne zastite.

Tvrde da je najodgovorniji za loše stanje u oblasti zdravstva u tom bh. entitetu.

-Iako je stanje u zdravstvu alarmantno, činjenica je da Bogdanić od imenovanja na funkciju ministra nije preduzeo ozbiljne, konkretne i adekvatne mjere na njegovom poboljšanju – navodi se u saopćenju Sindikata doktora medicine RS-a.

Optužuju resorno ministarstvo da nije učinilo gotovo ništa za uspješno provođenje neophodnih i hitnih reformi u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja, donošenja novog zdravstvenog zakonodavstva i reorganizacije javne zdravstvene službe, kao i mjera i aktivnosti koje su trebale uticati na smanjenje dugovanja i poboljšanju efikasnosti i ekonomičnosti poslovanja, zaustavljanju odlaska najstručnijih kadrova iz zdravstvenog sistema, kao i sprečavanju korupcije i kriminala u zdravstvu.

-Posebno napominjemo i da je u zadnje vrijeme zdravstveni sistem dodatno opterećen novim vrlo upitnim investicijama sa sumnjivim i netransparentnim tenderskim postupcima, potpuno neosnovanim zapošljavanjem, raznim političkim uticajima, kadrovskim aferama i neodrživim politikanstvom.

Svi navedeni indikatori jasno ukazuju da se za četiri godine mandata ministra Dragana Boganića drastično pogoršalo stanje u oblasti zdravstva i to na način da su ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova višestruko uvećana – tvrde, između ostalog, iz tog sindikata.