Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sindikat JU Dom zdravlja KS: Neprihvatljivo ponašanje Vlade KS

sidikat dom zdravlja ks fena (1)

Istakao je da te nezakonitosti moraju biti obustavljene do 19. aprila kada će biti održana sjednica Skupštine KS s istim dnevnim redom,

Sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS danas je u obraćanju medijima u Sarajevu upozorila da smatra neprihvatljivim ponašanje Vlade KS u vezi sa zaključivanjem granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva.

Član pregovaračkog tima sindikata Jasmin Avdović izjavio je da je jučer premijer KS Edin Forto potpisao odluku o davanju saglasnosti za vođenje pregovora između predstavnika Vlade i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS o zaključivanju novog kolektivnog ugovora, kao da pregovori o kolektivnom ugovoru s ministrom zdravstva Harisom Vranićem ne traju još od aprila 2021., što smatraju nezakonitim.

Podsjetio je i na neusvajanje dnevnog reda na sjednici Skupštine KS od 31. marta 2022., a “temeljem nezakonito planiranog usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS” iz kojeg su još prošle godine izbačeni svi dijelovi teksta u kojem se kao osnov za izračunavanje visine bruto plata u zdravstvu KS kao pravni osnov zakonito navodi postojanje Granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, jer u smislu zaključivanja GKU djelatnost doktora medicine i stomatologije ne postoji.

– Dosta je bilo nezakonitosti i vrijeme je da Vlada KS pokaže da je politički osviještena i građanski odgovorna, te da se okrene poštivanju zakona u državi koju oni sami u svojstvu građanskih stranaka nazivaju pravnom – poručio je Avdović.

Istakao je da te nezakonitosti moraju biti obustavljene do 19. aprila kada će biti održana sjednica Skupštine KS s istim dnevnim redom, jer imaju mogućnost da bude zaključen GKU i stvoreni zakonski preduslovi za usvajanje finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.