Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZENICA

Sindikat najavio tužbe zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora na UNZE-u

sindikat_unze1 (1)

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić podržao je Sindikalnu organizaciju UNZE-a te naglasio da oktobarsku, novembarsku i decembarsku plaću za prošlu godinu treba preračunati u skladu sa kolektivnim ugovorom te radnicima isplatiti sva zaostala potraživanja

Sindikalna organizacija Univerziteta u Zenici (UNZE) najavila je mogućnost podizanja tužbi svojih članova zbog spore implementacije kolektivnog ugovora, koji je Samostalni sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Zeničko-dobojskog kantona sa Vladom ZDK potpisao u oktobru prošle godine.

Upravni odbor UNZE-a, kako je na današnjoj pres-konferenciji kazao predsjednik sindikalne podružnice Pravnog fakulteta profesor Dževad Drino, nije u roku od 60 dana, odnosno do polovine decembra prošle godine, uskladio popratne akte s odredbama kolektivnog ugovora, odnosno nije usvojio novi pravilnik o plaćama na UNZE-u. Saglasnost na pravilnik, nakon što ga donese UOUNZE-a, treba dati i Vlada ZDK.

-Danas je zaposlenicima podijeljena već druga plaća bez ikakve prinadležnosti, odnosno naknada za prijevoz i prekovremeni rad, kao ni naknada za funkcionalne dodatke. Nažalost, ova naša kuća posluje bez naknade za rektore, dekane, prodekane, poslovođe. Kome je u interesu stvaranje haosa na UNZE-u, ne mogu da pretpostavim, ali što se tiče zaposlenika, oni nijednim aktom ni činom nisu doprinjeli toj situaciji – kazao je Drino, napomenuvši da plaće zaposlenim na UNZE-u nisu povećavane više od pet godina.

Rezultat toga je, istakao je, da je njegova profesorska plaća za 962 KM manja nego plaća njegovih kolega na Univerzitetu u Sarajevu.

-Posljednja dešavanja, vezana za isplatu plaće radnicima UNZE-a, ja bih slobodno nazvao udarom na UNZE. Ovo se još nikada nije desilo u historiji ovog univerziteta, da se na tako grub način nipodaštavaju rad i dignitet nastavnog, ali i nenastavnog osoblja UNZE-a. Radi se o isplaćivanju nekompletne plaće, prvenstveno nastavnom osoblju, ali, isto tako, oštećeni su i radnici nenastavnog osoblja – kazao je predsjednik Sindikalne organizacije UNZE-a profesor Almir Huskanović.

Naveo je da za zadnja tri mjeseca prošle godine, za oko 320 zaposlenih na UNZE-u, od kojih su njih oko 200 članovi Sindikata, nisu isplaćene plaće ni po novim koeficijentima, koji su dogovoreni kolektivnim ugovorom za UNZE.

-Sa zahtjevom da, najkasnije u roku od 15 dana, svi ovi zaostaci budu uplaćeni na račune radnika UNZE-a, obraćamo se direktno Vladi ZDK i također našem poslodavcu – Rektoratu UNZE-a. U suprotnom, imamo u planu nekoliko akcija. To je štrajk upozorenja, po potrebi i generalni štrajk, a svakako planirane su i tužbe svih oštećenih radnika prema UNZE-u i Vladi ZDK – najavio je Huskanović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić podržao je Sindikalnu organizaciju UNZE-a te naglasio da oktobarsku, novembarsku i decembarsku plaću za prošlu godinu treba preračunati u skladu sa kolektivnim ugovorom te radnicima isplatiti sva zaostala potraživanja.

-Jasno poručujemo i upravljačkim i rukovodnim strukturama UNZE-a, da ćemo u potpunosti insistirati na primjeni svih odredaba kolektivnog ugovora, koje se moraju implementirati u što kraćem roku – poručio je Hadžić.