Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška

Sindikat obrazovanja HNK-a podržao zahtjeve kolega iz ZHK: Ustrajte do kraja!

josip milic (1)

Naglašavaju kako ovo stanje podsjeća na njihov sedmosedmični štrajk, kada su prvi put na razgovore pozvani u trećoj sedmici

Sindikat srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) uputio je u nedjelju punu podrškudjelatnicima i članovima Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačkog kantona(ZHK) koji su generalnom štrajku.

“Kolektivni ugovor i povećanje plaće apsolutno su legalni i legitimni ciljevi sindikalne borbe za temeljna radnička prava. U ovom slučaju, žalosti nas ignoriranje resornoga ministarstva obrazovanja i šutnja Vlade ZHK. Tužna je i činjenica da će, i djeca i prosvjetari tog kantona, Božić dočekati u štrajku i bez zaključenih ocjena”, priopćeno je iz Sindikata HNK-a.

Nadležnom ministarstvu i Vladi članovi Sindikata HNK-a uputili su savjet za pokretanjem pregovora kako bi kroz dijalog pronašli kompromis na zadovoljstvo svih, a ponajviše samih učenika.

Naglašavaju kako ovo stanje podsjeća na njihov sedmosedmični štrajk, kada su prvi put na razgovore pozvani u trećoj sedmici.

Sindikalna solidarnost i teška borba uz zajedničke aktivnosti, kažu, jedini je način za poboljšanje minimuma socijalnih i radničkih prava.

“Ulaganje u obrazovanje nije trošak, nego najisplativija investicija za sve one koji žele dobro svome narodu. Još je u VIII. stoljeću Karlo Veliki rekao da je narod bogat onoliko, koliko ima obrazovanog stanovništva. Svi vidimo da su troškovi života enormno porasli, da cijene divljaju, posebice hrana i energenti, pa borba za povećanje plaće nije ničiji hir, nego borba za puko preživljavanje. Stoga, poštovane kolegice i kolege, ustrajte do kraja u svojim opravdanim zahtjevima. Imate punu potporu”, stoji na kraju priopćenja za javnost kojeg potpisuje predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić.