BiH

Ogromno nezadovoljstvo

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS traži pregovore o boljim rješenjima za nastavu

29/10/2020

Instrukcija o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama koju je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture RS izazvala je ogromno nezadovoljstvo i prosvjetnih radnika i roditelja, izjavio je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, javlja Anadolu Agency (AA)

“Ovom instrukcijom je rad u školama prekinut i prešlo se na online rad. Sindikat mjesecima traži ozbiljne pregovore i razgovore sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS”, rekao je Gnjatić.

Rekao je da su razgovori potrebni da bi se dogovorili o boljim rješenjima u epidemiološkoj i uopšte situaciji u društvu.

“Socijalni dijalog u zadnje vrijeme je izostao i smatramo da iz tog razloga imamo neka jako loša rješenja i prosvjetni radnici vide da su bačeni na marginu zbivanja u svemu ovome”, rekao je on.

Istakao je da će radnici u prosvjeti iznijeti sve probleme na svojim plećima, uraditi svoj posao na najbolji mogući način, prenijeti znanje, ali traže minimum uvažavanja i poštovanja.

“Tražimo od ministarke (Natalije Trivić, ministrice prosvjete i kulture RS) da razgovaramo da ona objasni prosvjetnim radnicima i roditeljima djece šta je mislila na ovaj način da uradi”, kazao je Gnjatić.

Istakao je da prosvjetni radnici dobro vladaju informacionim tehnologijama, a da je mali broj onih koji s tim imaju problema, ali im pomažu mlađe kolege.

“Ono što je ogroman problem to su naši učenici i njihovi roditelji. Ne možete očekivati od djeteta od šest, sedam, osam godina koje ne zna da čita da može koristiti tablet, laptop, računar ili pametni telefon. Svjedoci smo mnogih komenatara na društvenim mrežama gdje majka kaže da neće da njeno dijete od sedam godina ima bilo kakav mobilni telefon. U mnogim, manjim, lokalnim sredinama imamo problema gdje nema interenta”, rekao je Gnjatić i dodao da ministarstvo pokušava da prevaziđe ove probleme, ali da je sve to novo za sve.

Prema njegovim riječima, “prosvjetne radnike treba poštovati i uvažavati, a ne preko noći donositi neke odluke”.

Naglasio je da smatraju da djeca treba da se vrate u školske klupe, uz poštivanje epidemioloških mjera, kao i da je potrebno organizovati obuku iz informaciono-komunikacionih tehnologija za prosvjetne radnike i učenike.

“Nelogično je da rade sportski klubovi, kafići, da u autobusima imamo pretjeranu gužvu, a samo škole ne rade, institucije koje su poštovale te mjere”, kazao je Gnjatić.

Dragiša Ilisić, profesor srpskog jezika, nedavno je preležao koronavirus.

“Vratio sam se nedavno u nastavu. Bez obzira na to što postoji kod učenika i kod nas kolega i izloženost i opasnost mi smo jedinstveni i želimo da se vratimo u učionicu, da radimo koliko je moguće, a da ne ugrožavamo jedni drugima zdravlje”, rekao je Ilisić.

Istakao je da ne zna gdje se zarazio, a da vjeruje da se nije zarazio u školi.

“U školi sam poštovao mjere, nosio masku, dezinfikovao ruke. To djeca u školi rade redovno”, kazao je on.

Istakao je da mnoge kolege zbog kvaliteta rada traže da se časovi sa 20 minuta produže.

“Trebamo naći balanas, da zaštitimo zdravlje, a prenesemo znanja, zato tražimo da razgovaramo sa resornim ministarstvom i drugim institucijama”, kazao je on.

Republički štab za vanredne situacije donio je u nedjelju odluku da se obustavlja izvođenje nastave u objektima osnovnih i srednjih škola do 1. novembra. Dan kasnije resorno ministarstvo objavilo je instrukciju o online izvođenju nastave. Juče je u Vladi RS održan sastanak predstavnika entitetskih institucija na kojem je zaključeno da od ponedjeljka učenici treba da se vrate u školske klupe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.