Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS

Sindikat obrazovanja: Smanjenje plata zadnja opcija za kojom će se posegnuti

profesor-skola-ucenik (1)

Ima mnogo toga što se može uštedjeti u budžetima, na svim nivoima

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo saopćio je da ‘radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo osuđuju i ogorčeni su zbog zahtjeva Udruženja poslodavaca FBiH, koje traži smanjenje njihovih plata za 20 posto’ i očekuju da ‘taj zahtjev bude povučen’.

– Na početku krize predlagati smanjenje plata radnika koji od toga žive, skandalozno je. To može biti zadnja opcija za kojom će se posegnuti. Ima mnogo toga što se može uštedjeti u budžetima, na svim nivoima. Radnici u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo bit će solidarni i dati dio svojih primanja, tek nakon što se uštede urade na tim stavkama. Od Vas očekujemo da povučete zahtjev za smanjenje plata, za 20 posto – navode iz SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo u pismu predsjedniku Udruženja poslodavaca FBiH Adnanu Smailbegoviću.

SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo ‘bio je, jeste i bit će organizacija koja će braniti prosvjetne radnike, kako u miru, tako i u vremenu epidemijske krize’.