Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka Vladi RS

Sindikat očekuje povećanje plaća policiji RS-a

policija-rs

Smatraju to opravdanim zahtjevima, jer su, kako navode, pokazali da su temelj bezbijednosti RS i svih njenih građana

Više od 1.000 pripadnika policije Republike Srpske (RS) bilo je direktno angažovan na obezbjeđenju proslave dana RS-a koji je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

Sve aktivnosti su protekle bez incidenata, a više od 500 pripadnika MUP-a jučer su bili dio svečane parade na ulicama Banje Luke.

Iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a danas podsjećaju u saopćenju da su tokom prošle godine od entitetske vlade tražili poboljšanje statusa policijskih službenika MUPRS-a i uvećanje njihovih plaća po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada.

Smatraju to opravdanim zahtjevima, jer su, kako navode, pokazali da su temelj bezbijednosti RS i svih njenih građana, “a samim tim i jedini garant njenog očuvanja i postojanja“.

-Očekujemo da okvirni dogovori, koji su već postignuti s premijerom i ministrom unutrašnjih poslova RS-a kroz nastavak pregovaračkog procesa našeg sindikata i Vlade RS-a, rezultiraju određenim povećanjem plaće policijskim službenicima po spomenutom osnovu i time policiju RS-a bar djelimično pozicioniraju u skladu sa ispravnim vrednovanjem njihove profesije, te obimom, prirodom i težinom njihovih poslova – navode iz granskog Sindikata.