Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Sindikat odbio Novalićev “korona zakon”: Ne šaljite ovo u parlament!

novalic

Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zasjedalo je danas u proširenom sastavu i usvojilo četiri zaključka

Savez samostalnih sindikata BiH odbio je ponuđeni nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu koje mu je dostavilo resorno ministarstvo Vlade Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata BiH zasjedalo je danas u proširenom sastavu na inicijativu predsjednika Mevludina Bektića, a na sjednici je razmatran i nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu Federacije BiH koji je Savezu i delegaciji sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH dostavljen od resornog federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

S tim u vezi Predsjedništvo Sindikata donijelo je četiri zaključka koje potpisuje čelnik te organizacije Mevludin Bektić.

Navodi se da SSS BiH odbija ponuđeni nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu, uz mišljenje da isti nije uopće neophodan, pogotovo ne u ovom obimu, niti sadržaju.

“Način, postupak i sam tekst prijedloga nacrta izmjena i dopuna Zakona o radu, koji se namjerava poslati u hitnu proceduru, nije u skladu sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada(MOR), zatim nije ispoštovan tripartetni dijalog, te sindikat nije učestvovao u izradi ovog Nacrta. Također, iskustva zemalja iz regiona idu u prilog da je ovakav nastup Vlade FBiH kršenje osnovnih ljudskih-radničkih prava. Ne smije se zadirati u prava radnika shodno uputama i smjernicama MOR-a”, navode u zaključku.

Ističu da SSS BiH nudi institucionalno rješenje kroz zaključivanje Općeg kolektivnog ugovora u skladu sa Zakonom o radu.

“Tekst prijedloga Općeg kolektivnog ugovora SSS BiH bi dostavio Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca, ukoliko za to postoji volja socijalnih partnera, a istim bi se uredila i pojedina pitanja u vezi sa radno-pravnim odnosima u vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH”, stoji među zaključcima.

Ističu da, ukoliko se Vlada FBiH odluči na jednostrano djelovanje, slanjem u parlamentarnu proceduru ponuđenog nacrta izmjena i dopuna Zakona o radu, i usvajanja istog, da će SSS BiH biće primoran da pozove sve radnike na radnički neposluh i blokadu FBiH.

“Odgovornost za posljedice će isključivo imati Vlada FBiH, jer u vrijeme pandemijske krize izaziva i radničku krizu”, stav je iznesen u zaključcima.

Ističu da “oštro osuđuju neprimjerene izjave pojedinih članova Vlade FBiH da Sindikat nije imao obzira prema radnicima iz privatnog sektora”.

“Ovakvim izjavama predstavnici Vlade pokušavaju unijeti razdor među radnicima u FBIH, što im neće poći za rukom, jer je više nego očigledno da se Vlada stavila na stranu onih poslodavaca koji u ovoj krizi ne pokazuju senzibilitet i socijalnu osjetljivost prema radnicima i niskom nivou materijalnih primanja istih, a u prilog tome ide i činjenica da je minimalna plata u Federaciji BiH na nivou od 406 KM, dok je u RS taj iznos od početka ove godine 520 KM”, stoji u zaključcima.

Naglašavaju da će SSS BiH o ovim najavama i potezima Vlade FBiH upoznati relevantne međunarodne institucije, uključujući Međunarodnu konfederaciju sindikata i Međunarodnu organizaciju rada.