Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlazak radnika iz RS

Sindikat – odmah povećati najnižu plaću, poslodavci – plaća se mora zaraditi

sindikat rs

Savez sindikata RS proveo je istraživanje u kojem je 86 odsto radnika kao prvi razlog odlaska navelo platu

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, rekla je danas da se odmah mora povećati najniža plata, a Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja oslodavaca, kaže da se plata mora zaraditi i da je za zaustavljanje odlaska radnika potrebno mnogo više, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez sindikata danas je u Banjaluci organizovao koferenciju “Veće plate i bolji ulovi rada za ostanak radnika u RS”, obilježavajući 27 godina postojanja organizacije, a kako bi okupili odgovorne i pronašli rješenje za prema riječima Ranke Mišić, najveći problem koji RS trenutno ima.

Na konferenciji učestvuje osim predstavnika Saveza i Unije udruženja poslodavaca, stručna javnost, predstavici resornih ministarstava, Privredne komore i Inspektorata RS.

Ranka Mišić rekla je da je zabrinjavajući odlazak sa ovih prostora mladih koji treba da stvaraju novu vrijednost, a da je Savez sindikata istraživanjem utvrdio da je 86 odsto anketiranih radnika na prvom mjestu kao razlog odlaska naveo platu.

“Dvije trećine radnika u RS ne može da dobaci do prosječne plate. Ako radnik zaradi 450 KM i ne može da obezbijedi egzistenciju samo sebi, onda je situacija dramatična”, rekla je ona.

Istakla je da najveća odgovornost leži na vlasti, navodeći da se uspješnost vlasti se mjeri standardom građana koju ta vlast predstavlja.

Prema njenim riječima, prioritet je urediti sistem plata, čemu bi mnogo pomogao i opšti kolektivni ugovor, a osim povećanja najniže plate, potrebno je utvrditi i povećanje granskih plata.

“Sa ove konferencije uputićemo zahtjev Vladi RS da se održi tematska sjednica Vlade o sistemu plata”, kazala je Mišić.

Dragutin Škrebić rekao je da najveći dio posladavaca drži do svojih radnika i svjesni su da su oni njihovo najveće bogatstvo.

“Plata se mora zaraditi, plata mora biti realna”, kazao je Škrebić.

On je naglasio da je školstvo uništeno prije 20 godina zbog čega poslodavci moraju sami obučavati svoje radnike, a da je problem i nestabilnost BiH. On smatra da je za zaustavljanje odlaska ključna pravna država, borba protiv kriminala i korupcije, kao i poreska politika, a da je ključni problem što svi poslodavci ne plaćaju svoje obaveze.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, smatra da je ovaj problem mnogo kompleksniji, jer nije prisutan samo kod nas već ima šire razmjene.

“Svjedoci smo da pokazatelji govore da imamo pad privredne aktivnosti u svim mjesecima i svim sektorima, to zahtijeva mjere, poteze i aktivnosti da bi se stvari mijenjale. Svima nam je cilj imati zadovoljnog radnika, ali to je nemoguće ako se ne usklade zahtjevi i jednih i drugih”, kazao je Đurić.

Dodao je da kada su plate u pitanju, ono što statistika pokazuje po sektorima nije odraz realnog stanja – primanja su veća jer ima poslodavaca koji plaćaju dio plata u kovertama.

Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, rekao je da je na snagu stupio Zakon o podsticajima, u pripemi je zakon o inspekcijama, a ukupno je pet zakona predviđeno da se donese ove godine sa ciljem da se stvori privredni ambijent koji će omogućiti ostanak radne snage.

“Iz mjeseca u mjesec za vrijeme mandata ove Vlade plate rastu i prosječna u RS po prvi put je dostigla nivo Federaciji BiH i za jun 910 KM”, kazao je Milunović i dodao da je povećana najniža plata na 450 KM, a da se nada da će ona ponovo biti povećana do kraja godine.