Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat policije HNK pozvao Vladu na socijalni dijalog

BiH

sinidkat policija hnk (3)
Foto: A. M.

Nakon nedavnih medijskih istupa MUP-a HNK, ministra Slađana Bevande i premijera Nevenka Hercega koji su osudili protestnu šetnju Sindikata policije u ovom kantonu, Sindikat je danas u hotelu Bristol održao hitan sastanak, dok je prethodno premijeru i ministru upućeno pismo u kojemu dotični pozvani da u duhu savremenog demokratskog društva ostvare socijalni dijalog s policijom.

Podsjetimo, Sindikat policije u HNK-u od ljetos pokušava organizovati generalni štrajk, ali u tomu ne uspijevaju zbog prirode posla kojim se bave, odnosno zakonske procedure koja je zamršena, ali i određenih splekti od strane Vlade.

Predsjednik Sinidkata Kemal Đono rekao je da policija u ovom kantonu nije ispolitizirana, pozivajući Hercega i Bevandu da se oglase kako su i na koji način policajci danas pod okriljem neke politike, negirajući i da je policija u HNK-u danas najplaćenija policija u Federaciji BiH.

Đono je napomenuo i da uskoro odlazi u penziju, kao i da ima saznanja da mu Bevanda i Herceg prirpemaju štetu pri određivanju iznosa penzije. Rekao je i da se na posao vratio putem suda, kao i da mu je kasnije onemogućen boravak u njegovu uredu, te da je odlukom ministra Bevande radio u hodniku.

Đono tvrdi i da je Vlada nezakonito obračunavala rad u komisijama, odborima i sličnim tijelima, te da je na taj način značajno oštećen Budžet HNK.

“Nevenka Hercega i Slađana Bevandu ne posmatramo kao premijera, odnosno ministra, već kao poslodavce koji prema uposlenicima ne izvršavaju svoje obaveze. Osim toga, spinuju javnost s ciljem dezavuisanja policije”, rekao je Đono