Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Sindikat postigao dogovor, prekida se štrajk: Osnovica im povećana sa 667 na 700 KM

novac
Foto: CBBiH
Ilustracija

Osnovica za obračun plata povećana je sa 667 KM na 700 KM, dok će od 01.01.2024. godine biti još jedno povećanje za još pet posto

Predstavnici Sindikata Brčko distrikta postigli su dogovor sa Vladom Distrikta o prekidu generalnog štrajka radnika u javnoj upravi i Osnovnom sudu Distrikta po kojem prihvataju prvobitnu ponudu poslodavca o povećanju osnovice za obračun plate od pet posto, kao i jednokratna novčanu pomoć u iznosu od 400 KM za sve zaposlene sa srednjom i nižom stručnom spremom.

– Osnovica za obračun plata povećana je sa 667 KM na 700 KM, dok će od 01.01.2024. godine biti još jedno povećanje za još pet posto. Ukida se platni razred jedan i stavlja se u platni razred dva. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 400 KM rezervisana je za uposlenike čija plata iznosi do 1.200 KM – potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

On je rekao da su stvoreni uslovi za prekid generalnog šrajka i da će se ugovor o tome potpisati početkom naredne sedmice, nakon čega će se zvanično prekinuti generalni štrajk.