Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat predlagač nekoliko urgentnih mjera za spas BHRT-a

BiH

bhrt protesti (8)

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u predlagač je nekoliko urgentnih mjera koje su usvojene na konferenciji “Nacionalni javni radiotelevizijski servis BiH”, a usmjerene su na traženje spasa za javne servise.

– Na prijedlog našeg sindikata tražit će se od Vijeća ministara da, po hitnom postupku, izdvoji finansijsku pomoć da bi bila pokrivena dugovanja BHRT-a, a od PSBiH usvajanje amandmana na Zakon o javnom RTV sistemu koji će osigurati stabilno i adekvatno finansiranje javnih servisa, stvoriti zajedničku službu sva tri javna emitera za prikupljanje RTV takse i osigurati prikupljanje takse preko računa za električnu energiju – navodi se.

U saopćenju za javnost podsjećaju da će, na njihov prijedlog, od Parlamenta FBiH biti zatražena izmjena Zakona o izvršnom postupku na način da se RTV taksa smatra vjerodostojnom ispravom (član 29, stav 2 zakona).

– Također, djelomično je usvojen naš prijedlog u kojem smo tražili da se iz budžeta financiraju dugovi i članstvo prema EBU, tako da je usvojen zaključak da Vijeće ministara bude garant otplatnom planu duga BHRT-a prema EBU. Time bi se okončale sankcije EBU-a prema BHRT-u – saopćeno je.

Konferencija “Nacionalni javni radiotelevizijski servis BiH” održana je ranije ovog mjeseca u zgradi BHRT-a, predložene su hitne i dugoročne mjere za opstanak javnog servisa, a tekst preporuka će do ponedjeljka još biti dorađen. Nakon toga će postati zvanični dokument, kojim će se tražiti spas za javne servise.