Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat protiv novog zakona o radu u RS-u

BiH

radnici

Savez sindikata Republike Srpske i dalje je protiv novog zakona o radu te smatraju da je bolje ići na izmjene i dopune postojećeg zakona.

Generalna sekretarka entitetskog Saveza sindikata Velka Odžaković istakla je da je ponuđena radna verzija zakona o radu u RS-u konceptualno takva da se u njoj ne može ništa poboljšati.

-Ono što je promijenjeno u novom zakonu je na štetu radnika. Po ovom tekstu oni ne bi mogli da odlučuju ni o čemu, pa ni o cijeni svog rada, a radili bi na nesugurnim radnim mjestima, zavisno od projekata i koliko oni traju, tvrdi Odžaković.

Sindikalci tvrde da ovaj zakon ne nudi mogućnost mladima da dobiju posao, jer se produžava radni vijek, dok se o kolektivnim ugovorima može pregovarati, ali je neizvjesno da li će biti zaključeni.

-Ovaj zakon najteže pogađa radnike u privredi, a u toj oblasti želimo poboljšanje, navela je Odžaković.

Sindikalci su ponovili tvrdnju da se predloženim zakonom smanjuju radnička prava, a da su sva prava u rukama poslodavaca.

Ministar rada Milenko Savanović rekao je da očekuje da će se razgovori nastaviti nakon što se razmotre primjedbe sindikalaca.

-Ponuđena radna varijanta zakona o radu je dostupna na sajtu Ministarstva i nije onakva kako to smatraju u Sindikatu, naveo je Savanović na pres-konferenciji i ponovo pozvao na razgovore da bi se poboljšala ova radna varijanta zakona o radu u RS-u.

-Ne kažem da je radna varijanata zakona idealna, ali možemo doći do boljih rješenja ako razgovaramo.

Prethodno su predstavnici resornog ministarstva razgovarali i s Unijom udruženja poslodavaca, koji su zatražili od Vlade RS-a da se opredijeli na koji način će se raditi – da li će potpisivati kolektivni ugovor ili će rješenja iz kolektivnog ugovora biti prebačena u zakon.