Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat SSKDSiN: Razdvojiti pitanje plata funkcionera od državnih službenika

SSKDSiN_vlada_ks

Razgovori o Nacrtu zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, na kojim je Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika ostao pri svojim stavovima i primjedbama na ovaj zakonski akt, nastavljeni su danas.

Predstavnici Sindikata uputili su prijedlog da se posebno uredi pitanje plata nosilaca funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti od pitanja plata državnih službenika i namještenika, odnosno da se razdvoji ovaj zakon na zakon o platama nosioca izvršne vlasti i zakon o platama državnih službenika i namještenika KS.

Zatraženo je da se u okviru najavljene fiskalne procjene koštanja ovog zakona tačno utvrdi iznos koji se odnosi na državne službenike i namještenike, a koji iznos je predviđen za nosioce funkcija, navodi se u saopćenju samostalnog sindikata Kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Jedinstveni stav našeg Sindikata je da bude usvojen dobar i efikasan zakon kojim bi se zaštitila, izjednačila i unaprijedila prava svih državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je da danas nije napravljen konkretan napredak, te da će naredni sastanak biti održan nakon što kantonalno ministarstvo finansija uradi fiskalnu procjenu Nacrta zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.