Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RMU Zenica

Sindikat traži hitno rješenje situacije rudara: Isplatite plaće, ugroženi su životi!

sidnikat rudara
Foto: Vehid Begunić/FENA

Jedna grupa radnika, boraveći neprekidno već duži niz sati u rudarskom objektu sa podzemnom eksploatacijom, podvukao je Husić, rizikuje zdravlje i bezbjednost

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, sa vanredne sjednice koja je održana danas u Zenici, uputilo je zahtjev Vladi FBiH te Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH da se zbog specifičnosti stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, hitno uključe u prevazilaženje stanja u zeničkom rudniku te najavilo mogućnost organiziranja protesta sutra ili prekosutra u Sarajevu.

Primjena sporazuma

Sindikat zahtijeva da se, po pitanju isplate plaće za juni, u potpunosti primjeni sporazum od 3. jula između Sindikata i direktora RMU Zenica, koji je potpisan pod uslovima koje su tražili iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

-Sindikat i radnici RMU Zenica uradili smo sve što se tražilo od nas – vratili smo ljude izvršavanju radnih zadataka u jednom od rudarskih objekata u Zenici, u Raspotočju, Sindikat RMU Zenica 3. jula pristupio je potpisivanju sporazuma, a sadržaj sporazuma je takav na kakvom je insistiralo javno preduzeća EP BiH. Mislili smo da smo, na takav način, otklonili svaku mogućnost da 25. jula budemo u situaciji da plaća za juni u RMU Zenica nije isplaćena – istakao je predsjednik SSRRFBiH Sinan Husić, koji je dodao da je jučer u 15 sati prekid proizvodnje izazvao poslodavac.

Jedna grupa radnika, boraveći neprekidno već duži niz sati u rudarskom objektu sa podzemnom eksploatacijom, podvukao je Husić, rizikuje zdravlje i bezbjednost.

Pozvan i Nikšić

-Pozvali smo federalnog premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Vedrana Lakića da se pod hitno uključe u prevazilaženja ove problematike. Jedini mogući način da prevaziđemo ovu problematiku jeste potpuna primjena sporazuma, a po pitanju isplate plaće za mjesec juli – poručio je Husić.

Svjesni su, dodaje, mnogobrojnih pitanja koja je nužno analizirati u RMU Zenica te je njihov zahtjev da nova uprava EPBiH i resorno ministarstvo u prioritet stave rješavanje situacije u RMU Zenica. Žele da vide, kako je rekao, potpuno jasno definisane i utvrđene smjernice kako dalje raditi i živjeti u RMU Zenica.

-Ne može sistem na ovakav način početi vršiti tranziciju energetskog sektora. Ovo nije prihvatljiv način i to se mora raditi na jedan potpuno ozbiljniji i odgovorniji način. Ponudili smo sve ono što se tražilo od nas i nećemo ni “mrve” manje od onoga što smo pristali potpisivanjem sporazuma – poručuje Husić.

On je najavio da će sa saradnicima obići rudare u jami “Raspotočje” te će nastaviti vršiti pritisak na sve nadležne institucije i odgovorna lica, jer “imaju obavezu na maksimalno ozbiljan i odgovoran način uzeti učešće u prevazilaženju ove problematike”.

Podrške kolega

Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić poručio je kako će zenički rudari i Sindikat RMU Zenica imati podršku svih ostalih kolega iz Koncerna JP EPBiH.

-Stanje je vjerujte teško. Oko 30-ak ljudi je u jami ‘Raspotočje’, a sinoć se htjela pridružiti i druga smjena, ali su oni zabranili silazak više ljudima u jamu – kazao je predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić, koji je dodao da su rudari već treću smjenu u jami.

Što se tiče komunikacija s Upravom RMU Zenica, Avdić je kazao kako “Uprava Rudnika nema nikakve informacije – ne samo sada, nego uvijek”.