BiH

Sindikat u RS-u traži izmjene ili novi zakon o radu

25/08/2017

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić najavila je da će narednog mjeseca biti izvršena analiza primjene Zakona o radu u RS-u, koji bi trebalo korigirati ili čak usvojiti nosi zakon.

Mišić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdila da postojeći zakon nije doveo do novog zapošljavanja, građani odlaze iz RS, a iako je donesen pod pritiskom, nije nastavljen aranžman s MMF-om.

Ukazala da se u pojedinim oblastima ne poštuju prava radnika te pozvala socijalne partnere da se postigne dogovor o Općem kolektivnog ugovoru koji još uvijek nije usvojen u RS-u.

I pomoćnica ministra rada Mira Vasić je istakla da je neophodno nastaviti socijalno pregovaranje u RS-u s ciljem usvajanja Općeg kolektivnog ugovora.

Kada je u pitanju Zakon o radu, dodala je da će se analizirati njegova primjena kako bi se utvrdilo šta to nije provodivo ili šta je potrebno mijenjati.

Vasić tvrdi da je Zakon o radu u RS-u doveo do blagog smanjenja rada “nacrno” tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dejan Milić smatra da su poslodavci u relnom sektoru shvatili “značaj zadovoljnog radnika, čija prava se moraju poštovati”.

Milić je istakao i da su uvjeti rada preduzeća jako teški, dijelom i zbog nelojalne konkurencije te da se moraju smanjiti nameti, čime bi se povećala primanja radnika.

Povodom 25 godina postojanja i rada, Savez sindikata RS-a je organizirao konferenciju o temu „Pozicija kolektivnog pregovaranja u radnom zakonodavstvu – stanje i perspektive” na kojoj učestvuju delegacije sindikata država bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.