Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čekaju ispunjenje zakonskih uslova

Sindikat uposlenika MUP-a Kantona 10 prolongirao štrajk

sindika_mup kantona 10

Bili smo prisiljeni donijeti ovu odluku kako se naš štrajk ne bi prikazao kao nezakonit

Štrajkački odbor Sindikata uposlenika MUP-a u Kantona 10 donio je odluku o prolongiranju štrajka do ispunjenja zakonskih uslova za njegovo održavanje.

Po riječima predsjednika Sindikata MUP-a Kantona 10 Dražena Mišića, odluka o prolongiranju štrajka donesena je jer kantonalni ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević nije potpisao Sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka.

Sindikat je prošle sedmice s menadžmentom MUP-a Kantona 10 postigao dogovor o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka, ali je ministar Mihaljević odbio potpisati ga uz obrazloženje da bi sigurnost građana bila ugrožena ako bi on stupio na snagu.

– Bili smo prisiljeni donijeti ovu odluku kako se naš štrajk ne bi prikazao kao nezakonit. S obzirom da je dosadašnje djelovanje Sindikata bilo u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, odlučeno je da tako bude i dalje te je štrajk odgođen – kazao je Mišić.

Dodao je kako odbijanje ministra Mihaljević da potpiše Sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, klasični primjer opstrukcije i sprečavanja sindikalnog djelovanja.

Sindikat je tokom dana poslao dopis resornom ministru u kome se traži ponovni sastanka kako bi se utvrdili policijski poslovi koji se neće prekidati za vrijeme trajanja štrajka.

Mišić je istakao kako Sindikat ne odustaje od štrajka i svojih zahtjeva, a to je prvenstveno primjena Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće policijskih službenika i državnih službenika i namještenika MUP-a Kantona 10.

Što se tiče navoda ministra Mihaljeviće da je u protekle dvije godine policijska plaća u Kantonu 10 porasla za 14 posto te da je Vlada Kantona 10 predvidjela novo petpostotno povećanje u 2020. godini, Mišić je kazao kako su ti podaci tačni.

No, istaknuo je da se prije toga plaća nije povećavala od 2008. godine, a da je odluku o petpostotnom povećanju u sljedećoj godini Vlada Kantona 10 donijela svojevoljno mimo svih zakonskih propisa.

– Mi cijelo vrijeme u pregovorima nismo tražili povećanje plaća u nekim iznosima – pet, sedam ili deset posto, već nam je na prvom mjestu bilo poštivanje i primjena Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće policijskih službenika i državnih službenika i namještenika – kazao je Mišić te dodao kako bi policijske plaće u sljedećoj godini trebale rasti za 9,94 posto ako bi se Vlada Kantona 10 pridržavala Oluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata.