Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSVOONK BiH

Sindikat zahtijeva odgodu primjene pedagoških standarda i normativa

Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH traži da se novi standardi i normativi primjenjuju nakon što se izvrši potpuno usklađivanje svih drugih akata koji korespondiraju sa Pedagoškim standardima i normativima, te da je sasvim realno da se primjena prolongira za školsku 2025/2026. godinu

Povodom donošenja novih Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje (¨Službene novine Kantona Sarajevo¨, broj 10/24) i problema koji su nastali zbog njihovog stupanja na snagu, Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo poziva resorno ministarstvo i Vladu KS da donesu Odluku o prolongiranju njihove primjene.

Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH traži da se novi standardi i normativi primjenjuju nakon što se izvrši potpuno usklađivanje svih drugih akata koji korespondiraju sa Pedagoškim standardima i normativima, te da je sasvim realno da se primjena prolongira za školsku 2025/2026. godinu.

Razlog za ovakav zahtjev se ogleda u činjenici da nije moguće uskladiti pravilnike kojima je regulisana sistematizacija i unutrašnja organizacija radnih mjesta u roku propisanom zakonom da bi se ispoštovale odredbe Pravilnika sa kriterijima za proglašavanje radnika za čijim je radom potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, koje određuju rokove za postupanje u školama.

S obzirom na činjenicu da je jedan od najvažnijih zadataka Sindikata zbrinuti radnike za čijim radom je djelomično i potpuno prestala potreba na način da im se osigura dopuna radne norme, a da su pedagoški standardi doneseni u vrijeme koje ugrožava taj naš zadatak, smatramo potrebnim i jedinim logičnim rješenjem da se donese odluka o prolongiranju primjene.

Imajući u vidu uočene i nedostatke novih Pedagoških standarda i normativa, te činjenicu da Sindikat nije bio uključen u njihovu izradu, što predstavlja potpuno neshvatljiv i nelogičan potez nadležnog Ministarstva i Instituta, prolongiranje njihove primjene omogućilo bi i stvorilo priliku za korekcije i bolju pripremljenost u budućoj implementaciji.

SSVOONK BiH Kantona Sarajevo je uvijek bio i bit će spreman za saradnju i dijalog kojim bi se prevazišli problemi, posebno u situaciji kao što je ova, u kojoj će se škole, ukoliko se primjena Pedagoških standarda i normativa ne prolongira, naći u prekršaju i eventualnom sudskom sporu.