BiH

Sarajevo

Sindikat zdravstva i Vlada KS nisu postigli dogovor

30/09/2019

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo istakli su 'da će se o navedenom prijedlogu izjasniti nakon što od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobiju izračun potrebnih sredstava'

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo saopćio je da je danas, na drugom sastanku sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, razgovarano o neto satnici i visini koeficijenata, ali da dogovor nije postignut.

Kako se ističe, Vlada Kantona Sarajevo nije dala nikakvu ponudu, dok su predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u KS izašli s novim prijedlogom.

– Imajući u vidu ukupna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, nove programe liječenja i nova zapošljavanja, kao i izjavu ministra Garibije da sljedeće godine procjenjuju mogućih 15 miliona dodatnih sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kao i izjavu predsjedavajućeg Skupštine Konakovića da je vlada koju je on predvodio povećala koeficijente samo jednoj grupi uposlenika u zdravstvu u KS (ljekarima) te da Vlada KS može udovoljiti jednom dijelu zahtjeva, ovaj sindikat je korigirao svoje zahtjeve i spustio ih za još jednu ljestvicu – navodi se.

Naime, na spomenutom sastanku Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo predložio je, s ciljem usklađivanja koeficijenata i na taj način ispravljanja nepravde iz 2017. godine, postizanja kompromisnog rješenja i okončanja generalnog štrajka, predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo da se povećaju i usklade koeficijenti kako je već ranije tražio ovaj sindikat, a da neto satnica ostane ista (2,60 KM), te da je to posljednji ustupak koji čini ovaj sindikat.

Prema tom prijedlogu, na mjesečnom nivou, potrebno je 1.250.000 KM.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo istakli su ‘da će se o navedenom prijedlogu izjasniti nakon što od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobiju izračun potrebnih sredstava’.

– Shodno navedenom naredni sastanak je u srijedu 2. oktobra u 15 sati. To je ujedno i posljednji sastanak prije protesta, planiranih za Svjetski dan sigurnog i dostojanstvenog rada, 7. oktobra – ističu iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.