Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li na pomolu dogovor?

Sindikat zdravstvenih radnika prihvatio poziv na razgovor sa Vladom KS

sindikat zdravstvenih radnika

Ministrica Brčić je istakla da Vlada KS nije protiv povećanja plaća, ali da je nužno ispunjavanje određene pretpostavke za to

Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i kantonalne Vlade sastaće se danas kako bi iznašli zajedničke stavove i prekinuli štrajk, potvrdio je za BHRT predsjednik Sindikata Edo Selimić.

Prethodno je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić pozvala sindikalce na pregovore.

Sastanak bi trebalo da počne u 13 sati.

Podsjećamo, više od 3.000 radnika, koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, prekjučer su stupili u generalni štrajk, nakon neuspjelih pregovora s Vladom koji traju od februara zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora s boljim uvjetima rada.

Ministrica Brčić je istakla da Vlada KS nije protiv povećanja plaća, ali da je nužno ispunjavanje određene pretpostavke za to.

“Kada se zahtjevi Sindikata predstave finansijski, a to je 31 milion KM, bilo bi neozbiljno povećati plaće, a izlagati poslodavce i budžet KS potencijalnim tužbama, koje bi u konačnici bile naplaćene”, pojasnila je.

Govoreći o najavama članova Sindikata da će u naprednim danima izaći pred zdravstvene institucije kako bi izrazili nezadovoljstvo, ministrica Brčić je kazala da Vlada KS podržava svako legitimno pravo građana da se bore za svoja prava, ali je potcrtala da zdravlje i život pacijenata ni u jednom momentu ne smiju biti ugroženi.