Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaključci nakon sastanka

Sindikati BHRT-a i RTV-a FBiH: Hitno potpisati aneks na Ugovor o naplati RTV takse

bhrt
Foto: Fena

Tim potpisivanjem bilo bi omogućeno redovno primanje plaća za radnike oba javna servisa u ovom razdoblju dogovaranja oko trajnog rješenja

Sindikalna organizacija BHRT-a (SO BHRT-a) i Samostalni sindikat uposlenika RTV-a Federacije BiH (SSU RTVFBiH) zajedničkim zaključcima postignutim na današnjem radnom sastanku zahtijevaju trenutno i hitno potpisivanje aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse, od poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od šest mjeseci – navedeno je u zajedničkom saopćenju upravnih odbora ovih dviju medijskih kuća.

Tim potpisivanjem bilo bi omogućeno redovno primanje plaća za radnike oba javna servisa u ovom razdoblju dogovaranja oko trajnog rješenja.

Razdoblje od šest mjeseci trebalo bi da bude dovoljno da poslovodstva oba javna servisa, nadležne institucije i parlamentarna tijela donesu trajna rješenja.

U ovom razdoblju se očekuju rezultati rada parlamentarne komisije koja bi trebalo da u parlamentarnu proceduru uputi novi zakon o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine. Tim zakonom trebalo bi trajno riješiti pitanje finansiranja javnih servisa u Bosni i Hercegovini.

U navedenom razdoblju očekuje se i donošenje nudžeta na državnoj i federalnoj razini, koji bi trebali osigurati mogućnost kreativnijih rješenja finansiranja oba javna servisa do donošenja novog zakona, zaključili su sindikati BHRT-a i RTV-a FBiH.

Provedba ovih zaključaka, navedeno je također, osigurat će kontinuitet naplate RTV takse u zakonskim okvirima, redovno emitiranje programa javnih RTV servisa, što je njihova temeljna zadaća. Osigurala bi također redovnu isplatu plaća u BHRT-u i RTV-u FBiH, postizanje atmosfere dogovaranja i saradnje svih uključenih, kao i dovoljan vremenski okvir za postizanje trajnih rješenja.

Ovi zaključci upućeni su poslovodstvima RTV-a Federacije BiH, BHRT-a i Elektroprivrede BiH te Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH, saopćili su upravni odbori sindikata ovih dviju medijskih kuća.