Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikati Željeznica RS-a podnijeli krivičnu prijavu protiv generalnog direktora

BiH

zeljeznice rs

Predstavnici pet sindikata Željeznica RS-a podnijeli su krivičnu prijavu protiv generalnog direktora tog javnog preduzeća Dragana Savanovića, jer nije postupio po pravosnažnoj odluci Vrhovnog suda RS-a i u roku od 30 dana isplatio dosuđene naknade radnicima.

Od nadzornog odbora ovog preduzeća traže razrješenje uprave Željeznica RS-a zbog lošeg rada te sumnji na zloupotrebe.

[quote_box_left]Krivičnim prijavama sindikalaca Željeznica RS-a obuhvaćena su i četvorica izvršnih direktora, jer se, kako se navodi, nisu pridržavali Zakona o radu, općeg i posebnog kolektivnog ugovora[/quote_box_left]

Krivičnim prijavama sindikalaca Željeznica RS-a obuhvaćena su i četvorica izvršnih direktora, jer se, kako se navodi, nisu pridržavali Zakona o radu, općeg i posebnog kolektivnog ugovora, koji regulišu prava radnika na druga primanja iz radnog odnosa, odbivši da zaposlenim u tom preduzeću, u periodu od 2011. do 1. januara 2015.godine, isplate naknade po osnovu toplog obroka, prijevoza i regresa.

– Na taj način su počinili krivično djelo povrede osnovnog prava radnika – navodi se u krivičnoj prijavi koja je proslijeđena Okružnom tužilaštvu u Doboju, a njena kopija danas je dostavljene medijima.

Podsjećaju da je zbog neisplaćivanja naknada više od 2.000 radnika Željeznica RS-a u ranijem periodu podnijelo tužbu protiv poslodavca, a da je i Vrhovni sud RS-a donio pravosnažnu presudu u korist zaposlenih.

Sindikati, također, rukovodstvo Željeznica RS-a sumnjiče i zbog, kako su naveli, zaključivanja štetnih ugovora za to preduzeće, pri čemu je nanesena ogromna i nenadoknadiva šteta Željeznicama.

Sindikati u Željeznicama traže i provođenje inspekcijskog nadzora u preduzeću.