Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera s respiratorima

SIPA i Tužilaštvo u zgradi Vlade FBiH, dokumentacija pregledana u uredu Novalića

sipa_akcija_ilustracija

SIPA je pretresala i prostorije FUCZ-a, a vještačenjem je utvrđeno da respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među kojima su i pacijenti zaraženi korona virusom

Pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH u prostorijama Vlade Federacije BiH u okviru predmeta “Respiratori” izuzimaju određenu dokumentaciju.

Sva dokumentacija odnosi se na nabavku 100 kineskih respiratora, od kojih je stiglo 80, a koje je Federalna uprava civilne zaštite BiH platila 10,5 miliona KM.

Kako je potvrđeno Feni iz Ureda premijera, dokumentacija je pregledana u kabinetu direktora Ureda premijera Federacije BiH.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je u ovom trenutku jedino mogao reći da su „tužitelji iz tužiteljskog tima na terenu“.

Vlada FBiH je ovlastila FUCZ za kupovinu respiratora, a FUCZ je sklopio ugovor sa firmom “FH Srebrena malina”, vlasnika Fikreta Hodžića. Nakon što je u Sarajevo stiglo 80 respiratora Fokus je razotkrioi cijelu aferu o kojoj i danas javnost govori. Uskoro bi trebala početi saslušanja aktera u ovom procesu.

Inače, jučer je Vlada Federacije BiH suspendirala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a njegovu funkciju preuzet će dosadašnji pomoćnik Mustafa Kadribegović.

Ranije, SIPA je pretresala i prostorije FUCZ-a, a vještačenjem je utvrđeno da respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među kojima su i pacijenti zaraženi korona virusom.