kadrovsko jačanje

SIPA objavila da zapošljava još 10 inspektora, zabrinuti su “zbog dvije najveće prijetnje”

sipa-kape-trojica

U Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je zvanično predlagač prijema novih kadeta, ističu da je potrebno kadrovski ojačati SIPA kroz ovo zapošljavanje, a posebno „u okolnostima novih bezbjednosnih izazova kao što su povratak dobrovoljaca sa sirijskog ratišta, te narastajućeg kriminala“

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u ovoj godini bi trebalo da primi 10 novih kadeta, odnosno zaposli dodatnih 10 policijskih službenika u činu mlađeg inspektora.

U Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je zvanično predlagač prijema novih kadeta, ističu da je potrebno kadrovski ojačati SIPA kroz ovo zapošljavanje, a posebno “u okolnostima novih bezbjednosnih izazova kao što su povratak dobrovoljaca sa sirijskog ratišta, te narastajućeg kriminala”.

– S obzirom na trenutne kadrovske kapacitete Agencije u oblasti borbe protiv terorizma, pranja novca, organizovanog kriminala, zloupotrebe opojnih droga, trgovine ljudima i drugih krivičnih djela iz nadležnosti Agencije, nesporno je da treba povećati broj zaposlenih u 2020. godini za 10 izvršilaca – mlađih inspektora. Njihovim zapošljavanjem ukupan broj zaposlenih u Agenciji u 2020. ne bi prelazio gornju odobrenu granicu zapošljavanja od 789 izvršilaca – navodi se u obrazloženju Odluke o utvrđivanju Plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u ovoj godini, koju je pripremilo ovo ministarstvo.

Po njihovim podacima, u SIPA je sistematizovano ukupno 955 izvršilaca na poziciji službenika, državnih službenika i zaposlenika, od čega je trenutno zaposleno 755 izvršilaca. Od ukupno 680 sistematizovanih radnih mjesta na poziciji policijskih službenika, trenutno je popunjeno 547 radnih mjesta.

Novih 10 kadeta trebalo bi, prema predloženom planu, da počne školovanje u aprilu ove godine, a da u septembru ili najkasnije tri mjeseca kasnije počnu da rade kao mlađi inspektori.

Osim njih, u SIPA bi uskoro trebalo da počne da radi i još 15 kadeta za koje se obuka za čin mlađeg inspektora završava ovih dana.

– Njihovo zapošljavanje se očekuje u januaru 2020. Takođe, u ovoj godini očekuje se i zapošljavanje još 8 policijskih službenika u činu policajac, a procedura izbora je u toku. U predstojećem periodu očekuje se i prestanak radnog odnosa po sili zakona za određeni broj policijskih službenika, državnih službenika i zaposlenika, a evidentiran je prestanak radnog odnosa i po osnovu svojevoljno datog otkaza – navode iz Ministarstva sigurnosti.

Prijedlog odluke je trenutno u fazi javnih konsultacija, do 11. februara ove godine.

Ovaj plan, svakako, još treba da odobri i Vijeće ministara BiH.