Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA od jutros pretresa i privodi na području Brčko Distrikta i TK-a

sipa-hapsenje-1024×682
Ilustracija

U okviru akcije koja je počela u ranim jutarnjim satima, izvršeno je lišenje slobode više osoba a vrše se pretresi na više lokacija na području Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, više desetina policijskih djelatnika SIPA i policije Brčko Distrikta BiH od ranih jutarnjih sati, nalaze se na terenu gdje se vrše pretresi i lišenja slobode osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250.) i neovlaštenog prometa opojnih droga (čl. 195.) KZ BiH.

Na terenu se nalaze tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji koordiniraju rad i aktivnosti policijskih djelatnika na terenu.

Meta akcije su osumnjičeni, sa područja Brčko Distrikta BiH, koji su pod istragom, da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili krijumčarenje i dalje rasparčavanje i prodaju na području BiH, veće količine opojnih droga među kojima heroin, kokain i marihuana.

Prema prikupljenim dokazima, opojna droga je na područje BiH, odnosno Brčko Distrikta, krijumčarena uglavnom sa područja Republike Srbije, a osumnjičeni su bili sudionici u daljem krijumčarenju i narko-dilerskoj mreži prema BiH i inozemstvu.

Nakon izvršenih pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u svezi sa prijedlozima za mjere pritvora ili mjere zabrane za osumnjičene.

Izmijenjena optužnica protiv Lijanovića i Šakića: Ja tebi 127 hiljada, ti mi vratiš pola

I iz SIPA-e su potvrdili da su u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, započeli su danas (16.8.2017.godine), operativnu akciju kodnog naziva „Povratnik“ na suzbijanju neovlaštenog prometa opojnim drogama.

– U toku je lišenje slobode više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile
krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Ove osobe sumnjiče se da su, u periodu od septembra 2016. do augusta 2017. godine, u saradnji sa njima poznatim osobama, iz R. Srbije nabavljale opojnu drogu heroin i vršile dalju distribuciju i preprodaju na području BiH. Sumnjiče se, također, da su na području BiH vršile nabavku i distribuciju opojnih droga marihuana i spid.

U toku su pretresi objekata na devet lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.
Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije Policije Brčko distrikta BiH radi kriminalističke obrade.

Više detalja o ovoj akciji bit će poznato po okončanju aktivnosti na terenu, saopštili su iz SIPA-e.