Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA otkrila kako su Kinezi iznosili milione eura iz BiH

BiH

sipa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Republike Hrvatske, a u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Tuzlanskog i Posavskog kantona, danas su  u operativnoj akciji „Kurir“ na širem području Bosne i Hercegovine izvršili pretrese na 17 lokacija.

Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su u periodu od augusta 2014. godine do decembra 2015. godine, udruženo djelovali radi činjenja navedenih krivičnih djela na način da su u više navrata iz Bosne i Hercegovine, preko Graničnog prelaza „Orašje“, u Republiku Hrvatsku nelegalno prenosili novac u gotovini, polagali na bankovne račune otvorene u bankama na teritoriji Hrvatske, a potom slali pravnim i fizičkim licima putem bankovne transakcije na račune otvorene u poslovnim bankama u Kini.

Kupljenu robu novcem koji je na gore opisan način prebacivan na račune u kineskim bankama, osumnjičena lica su prodavala „na crno“, na području Bosne i Hercegovine.

Nezakonitim aktivnostima osumnjičenih lica iznesen je novac u vrijednosti većoj od 23.4 miliona KM, čime su oštetili Budžet BiH za više od 3.000.000 KM.

Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba i pravnih lica. Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji će biti predmet privremenog oduzimanja, a koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku protiv osumnjičenih lica: Novac u gotovini preko 200.000 eura, oružje, poslovna dokumentacija, više putničkih i teretnih motornih vozila.