SIPA pokreće istragu protiv ambasadorice zbog slučaja “Pismo”

Inzko-and-Čolaković-UN

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će preko Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH biti pokrenuta istraga i utvrđivanje kaznene odgovornosti abmasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković zbog nezakonitog otvaranja diplomatske pošte adresirane na predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Međunarodni sud pravde u Haagu uputio je preko Ambasade BiH u Holandiji pisma trojici članova Predsjedništva BiH kako bi se izjasnili o statusu bivšeg agenta BiH pred ovim sudom Sakiba Softića koji je bez odluke Predsjedništva podnio zahtjev za reviziju presude na osnovi tužbe BiH protiv Srbije za genocid, piše Večernji list.

Pismo upućeno Ivaniću stiglo je, međutim, iz Ambasade u Haagu u Ministarstvo vanjskih poslova otvoreno unatoč Ivanićevoj naredbi Čolaković da ga nitko ne smije otvoriti.

Mektić je kazao da je neovlaštenim otvaranjem diplomatske pošte povrijeđeno Ustavom zagarantovano pravo na tajnost pisma i da zbog toga postoje elementi kaznenog djela.

– U skladu s međunarodnim pravom, prostor Ambasade BiH u bilo kojoj državi smatra se prostorom i teritorijom države BiH. Ko god počini bilo kakvo kazneno djelo na tom prostoru i teritoriju, treba odgovarati prema zakonima BiH – rekao je Mektić.