Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA povodom aktivnosti Udruženja “Asker”: Provode se određene aktivnosti

BiH

sipa asker

Snimak koji se pojavio na YouTubeu pod nazivom “Askeri Zimski kamp 2018”, a na kojem se vidi kako se djeca različitih uzrasta uče o islamu, ali i rade razne vježbe, izazvao je niz reakcija u našoj zemlji, ali i regionu.

Sa cijelim slučajem upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim operativnim saznanjima o Udrženju ‘Asker’ na osnovu kojih se provode određene aktivnosti, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti dostaviti više informacija”, navedeno je iz SIPA-e za N1, čiji su novinari kontaktirali i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

“Islamska zajednica u BiH nema zvanične informacije o tome da pomenuto udruženje organizuje vjersku poduku niti su oni u tom smislu tražili saglasnost ili mišljenje IZ u BiH.

“Ni druge njihove aktivnosti nisu poznate IZ u BiH niti s njima imamo bilo kakav oblik institucionalne saradnje”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za N1.

“Islamska zajednica odgovara za sve ono što se u smislu interpretacije vjere podučava unutar njenih institucija: džamija, fakulteta, medresa i vjeronauke u javnim školama. Za ono što se dešava izvan tih okvira IZ ne snosi odgovornost i zato smo i ranije apelovali na sve one koji pokušavaju organizovati bilo kakve vjerske aktivnosti da to ne čine izvan okvira Islamske zajednice i da poštuju važeće zakone ove države. Što se tiče bilo kakvih drugih aktivnosti nevladinih organizacija ili drugih skupina, institucije države imaju obavezu da se brinu o provođenju njenih zakona i da, poštujući visoke standarde ljudskih i građanskih prva, zaštite svoje građane od bilo kakvih eventualnih nezakonitih aktivnosti”, stoji u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Predsjednik Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina “Asker”, Enver Hebibović, u telefonskom razgovoru za N1 kratko je kazao da ne vidi ništa sporno u objavljenom videu, te da je on snimljen u turističkom odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja, da kao sportska udruga rade u skladu sa zakonima države.

Navodi da je “Asker” sportsko udruženje koja služi druženje djece i mladih kroz borilačke vještine, te da se bave i podizanjem, osim sportskih, i moralnih osobina, te poticanjem pozitivne afirmacije kroz druženja.

https://www.youtube.com/watch?v=YzXq1L2q_90