BiH

afera "respiratori"

SIPA pretresa i prostorije Hodžićeve firme u Vogošći

05/05/2020

Pripadnici SIPA-e u popodnevnim satima započeli su pretres prostorija poljoprivrednog gazdinstva FH Srebrena malina u Vogošći

Iz SIPA-e su danas potvrdili da su njihovi pripadnici ušli u prostorije Federalne uprave Civilne zaštite, kao i jedne privatne kompanije kompanije u Vogošći.

Kako je javila TV N1, radi se o prostorijama kompanije “FH Srebrena malina”, a vezano za slučaj sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine.

Pripadnici SIPA-e u popodnevnim satima započeli su pretres prostorija poljoprivrednog gazdinstva FH Srebrena malina u Vogošći.

“U toku su pretresi na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo. Jedna je na Stupu, a druga na području Vogošće i dovode se u vezu sa tim predmetom”, rekao je Mladinović.

On je naglasio da se pretresi vrše po naredbi Suda BiH, te da će više informacija biti poznato nakon završetka aktivnosti.

Maline na respiratoru!

Respiratori iz našeg malinjaka! Pogledajte kratku priču koja pokazuje da u vrijeme pandemije može itekako da se dobro zaradi… #ShortVideoStory

Gepostet von Fokus.ba am Dienstag, 28. April 2020

Podsjećamo, priča o uvozu 80 respiratora koje je naručila Vlada FBiH poljoprivredno gazdinstvo “FH Srebrena malina” koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, podigla je veliku prašinu u bh. javnosti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzelo je predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz NR Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM, potvrđeno je ranije iz te institucije.

Kako su naveli u saopćenju za javnost, na sastanku održanom na inicijativu glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, koji je održan u prostorijama SIPA, sa dužnosncima SIPA, KT Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u tom predmetu.

-Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u vezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene dosad poznatih činjenica, utvrđeno je da u tom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH

S tim u svezi, Kantonalno tužiteljstvo KS dostavit će Tužiteljstvu BiH tokom dana predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom – poručili su tada iz Tužiteljstva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.