Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera "respiratori"

SIPA pretresa i prostorije Hodžićeve firme u Vogošći

hodzic (2)

Pripadnici SIPA-e u popodnevnim satima započeli su pretres prostorija poljoprivrednog gazdinstva FH Srebrena malina u Vogošći

Iz SIPA-e su danas potvrdili da su njihovi pripadnici ušli u prostorije Federalne uprave Civilne zaštite, kao i jedne privatne kompanije kompanije u Vogošći.

Kako je javila TV N1, radi se o prostorijama kompanije “FH Srebrena malina”, a vezano za slučaj sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine.

Pripadnici SIPA-e u popodnevnim satima započeli su pretres prostorija poljoprivrednog gazdinstva FH Srebrena malina u Vogošći.

“U toku su pretresi na dvije lokacije u Kantonu Sarajevo. Jedna je na Stupu, a druga na području Vogošće i dovode se u vezu sa tim predmetom”, rekao je Mladinović.

On je naglasio da se pretresi vrše po naredbi Suda BiH, te da će više informacija biti poznato nakon završetka aktivnosti.

https://www.facebook.com/747053091978616/videos/1687618608058421

Podsjećamo, priča o uvozu 80 respiratora koje je naručila Vlada FBiH poljoprivredno gazdinstvo “FH Srebrena malina” koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, podigla je veliku prašinu u bh. javnosti.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine preuzelo je predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz NR Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 miliona KM, potvrđeno je ranije iz te institucije.

Kako su naveli u saopćenju za javnost, na sastanku održanom na inicijativu glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, koji je održan u prostorijama SIPA, sa dužnosncima SIPA, KT Sarajevo i Agencije za javne nabavke BiH, dogovoren je nastavak aktivnosti u tom predmetu.

-Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u vezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene dosad poznatih činjenica, utvrđeno je da u tom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH

S tim u svezi, Kantonalno tužiteljstvo KS dostavit će Tužiteljstvu BiH tokom dana predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom – poručili su tada iz Tužiteljstva BiH.